Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: O rezidentské štúdium má záujem ďalších 93 ľudí

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezidentské štúdium je nástrojom na posilnenie počtu lekárov a sestier v jednotlivých regiónoch Slovenska, priblížila A. Kalavská.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Do programu rezidentského štúdia pribudlo v októbri ďalších 93 zdravotníckych pracovníkov, celkovo ich je už 319. Ide o absolventov medicíny alebo lekárov, ktorí už nadobudli odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných činností v niektorom zo špecializačných odborov v povolaní lekár, a tiež sestry. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

„Rezidentské štúdium je nástrojom na posilnenie počtu lekárov a sestier v jednotlivých regiónoch Slovenska. Naším cieľom je dostať chýbajúcich odborníkov najmä do oblastí, kde sú najviac potrební. Môžu si vybrať samosprávny kraj, kde chcú po skončení štúdia pôsobiť, a tiež miesto – nemocnicu alebo ambulanciu, v ktorej budú vykonávať prax,“ priblížila ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Do programu sú v súčasnosti zapojené všetky štyri lekárske fakulty na Slovensku a zdravotnícke fakulty, na ktorých sa realizujú tri špecializačné štúdiá pre sestry.

MZ SR v októbri rozšírilo rezidentské štúdium o ďalšie špecializačné odbory, v ktorých je nedostatok lekárov. Rezort zároveň pripomenul, že v praxi dnes už pracuje viac ako 130 absolventov programu, sú to všeobecní lekári a pediatri.