Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Pri modernizácii armády zaváži cena a zapojenie priemyslu

Na archívnej snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Martin Baumann

Zdôraznil, že je tu záujem, aby sa z montážnej dielne, ktorou Slovensko bolo, postupne stala krajina, ktorá vyrába sofistikované technológie.

Bratislava 9. februára (TASR) - Najpodstatnejšie pri modernizácii slovenskej armády je, aby sa na prezbrojovaní podieľal slovenský obranný priemysel a tiež cena. Tak to vidí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Hovoril o tom v pléne Národnej rady SR počas mimoriadnej schôdze k téme modernizácie armády.

"Základ toho celého je, aby slovenský obranný priemysel mohol na modernizácii armády participovať. Pre mňa je dôležité, aby úspešnosť tohto projektu bola meraná dvoma faktormi. Cenou a zapojením slovenského obranného priemyslu. A na tom to minister obrany postavil, zato ho treba oceniť a nie kritizovať," povedal Kaliňák.

Zdôraznil, že je tu záujem, aby sa z montážnej dielne, ktorou Slovensko bolo, postupne stala krajina, ktorá vyrába sofistikované technológie. "Ktorými dokážeme ponúknuť prácu aj v čase, kedy kríza bežné odvetvia hospodárstva potrestá, spôsobí straty. Aby sme boli cez vec, ktorá je neustále predmetom záujmu, schopní konkurovať," uviedol minister vnútra.

Ocenil, že ministerstvo obrany tlačí na to, aby naše firmy dostávali viac práce. "Máme kvalifikovaných ľudí a chceme, aby dostávali dobré platy," poznamenal Kaliňák.

Milan Krajniak zo Sme rodina súhlasí, že podstatné sú cena a zapojenie slovenského obranného priemyslu. Prekáža mu však, že Kaliňák o tom prakticky nič nepovedal. Štefan Zelník z SNS, naopak, ocenil, že Kaliňák podporuje projekt ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). "Len podpora domácich výrobcov a výrobkov môže zabezpečiť rozvoj Slovenska," vyhlásil Zelník.

Minister vnútra sa vo svojom vystúpení nevyhol ani útokom na opozíciu, najmä na SaS a podpredsedu tejto strany Ľubomíra Galka, ktorý bol v minulosti ministrom obrany. Pripomenul, ako dal Galko odpočúvať novinárov aj ľudí na ministerstve, aj kauzu Sasanka, v ktorej vystupuje líder SaS Richard Sulík a kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Podľa Kaliňáka Kočner lustroval aj kandidačnú listinu SaS.

Galko oponoval. Na výčitku o tom, že ako minister obrany sa do problematiky nevyznal a nemal víziu, Galko uviedol, že treba hľadieť do budúcna a nie do minulosti. "Nehovorme o tom, či som víziu mal. Teraz ju mám a darujem vám svoj reformný materiál pre bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko," uviedol Galko. Poukázal aj na Kaliňákove ovplyvňovanie novinárov v denníku Pravda.

Ján Marosz z OĽaNO zas pripomenul Kaliňákovi jeho údajné obchodovanie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je obvinený v daňovej kauze. Minister sa ohradil a obvinil Marosza z klamstva. "Peniaze od Bašternáka som neprijal. Celý čas ste klamali a zavádzali," reagoval Kaliňák.