Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kaliňák absolvoval test na detektore lži: Odpovedal na tieto otázky

Na snímke poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Smer-SD a bývalý minister vnútra SR Robert Kaliňák počas vyhlásenia pre médiá k únosu občana Vietnamu v Bratislave 7. augusta 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Exminister vnútra Robert Kaliňák uviedol, že test potvrdil pravdivosť jeho odpovedí.

Bratislava 7. augusta (Teraz.sk/TASR) - Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák absolvoval pre kauzu vlaňajšieho únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha zo Slovenska test na detektore lži. Oznámil to na utorkovom brífingu s tým, že jeho odpovede na otázky súvisiace s prípadom boli vyhodnotené ako pravdepodobne pravdivé.

Kaliňák uviedol, že absolvoval detektor lži u experta, u ktorého sa testu podrobil v minulosti aj líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Vybral som experta, u ktorého absolvoval test aj Igor Matovič, a ktorého výsledky ste akceptovali," povedal.

Zároveň dodal, že ak by bol na detektore lži na Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru alebo na Národnom bezpečnostnom úrade, výsledky testu by boli vnímané ako zmanipulované, keďže viedol dlhé roky ministerstvo vnútra.

Na snímke výsledky z výsluchu na detektore lži poslanca NR SR a člen predsedníctva strany Smer-SD a bývalý minister vnútra SR Roberta Kaliňáka, ktoré dal novinárom k dispozícii počas vyhlásenia pre médiá k únosu občana Vietnamu v Bratislave 7. augusta 2018.
Foto: TASR


Kaliňák informoval, že okrem kontrolných a neutrálnych otázok odpovedal aj na štyri kľúčové otázky, ktoré zaujímajú slovenskú verejnosť a súvisia s prípadom uneseného Vietnamca. V teste sa bývalého šéfa rezortu vnútra pýtali, či vedel v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu v Nemecku, či pomáhal organizovať únos občana Vietnamu, či dával pokyny zamestnancom vnútra, aby pomáhali organizovať únos občana Vietnamu a či mal informáciu o tom, že omámený a zbitý občan Vietnamu bol preložený do auta kolóny delegácie vietnamského ministra.

Na detektore lži odpovedal na tieto otázky ohľadne únosu vietnamského podnikateľa:
- Vedeli ste v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu v Nemecku?
- Moja odpoveď znela "nie".

- Pomáhali ste organizovavať únos občana Vietnamu?
- Moja odpoveď znela "nie".

- Dávali ste pokyny zamestnancom ministerstva vnútra, aby pomáhali organizovať únos občana Vietnamu?
- Moja odpoveď znela "nie".

- Mali ste informácie o tom, že omámený a zbitý občan Vietnamu bol preložený do auta kolóny delegácie vietnamského ministra?
-Moja odveď znela "nie".


"Všetky štyri odpovede prístroj vyhodnotil ako pravdivé," uviedol Kaliňák. Expret podľa neho v záverečnej správe konštatuje: "Odpovede na relevantné otázky boli pravdepodobne pravdivé."

Exminister vnútra pripomenul, že spojenie PRAVDEPODOBNE PRAVDIVÉ sa v týchto testoch používa vo všeobecnosti a predstavuje najvyššiu možnú známku pravdivosti.

Na snímke výsledky z výsluchu na detektore lži poslanca NR SR a člen predsedníctva strany Smer-SD a bývalý minister vnútra SR Roberta Kaliňáka, ktoré dal novinárom k dispozícii počas vyhlásenia pre médiá k únosu občana Vietnamu v Bratislave 7. augusta 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok


Jediné dve odpovede, ktoré detektor označil za pravdepodobne nepravdivé, boli v kategórii kontrolných a neutrálnych otázok. "Na otázku, či som sa bál, že sa stane chyba pri tomto teste, som odpovedal nie. Prístroj však ukázal, že nie som až taký hrdina. Na otázku, či som niekedy niekomu urobil niečo zlé, som odpovedal nie, ale odpoveď bola hraničná," vysvetlil.

Poslanec vyzval redakciu Denníka N, ktorá vo štvrtok (2.8.) zverejnila opis únosu vietnamského podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a s použitím vládneho špeciálu, aby sa rovnako zodpovedne postavila k tejto téme. "Lebo doteraz žiadnym spôsobom nepreukázala dôveryhodnosť zverejňovaných informácií," skonštatoval Kaliňák s tým, že on bude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.