Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Rodina L. Bielika vyhrala autorský spor o fotografiu muža pred tankom

Na snímke Emília Gogová - dcéra Muža pred ruským tankom na najznámejšej fotografii po krste knihy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bielikovci tak úspešne ukončili aj posledný súdny spor o najznámejšiu fotografiu slovenského autora vo svete.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Dlhoročný autorský spor ohľadom známej fotografie muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom, ktorú v auguste 1968 urobil Ladislav Bielik, sa podarilo jeho rodine vyhrať v prospech autora. Na ich stranu sa postavil krajský súd nemeckého Frankfurtu nad Mohanom v spore s tlačovou agentúrou DPA, ako aj Najvyšší súd SR, kde sa podarilo uzavrieť spor so slovenským denníkom.

Bielikovci tak úspešne ukončili aj posledný súdny spor o najznámejšiu fotografiu slovenského autora vo svete. Odteraz môže fotografiu oficiálne poskytovať iba agentúra AKG Images a v jej popise musí byť zreteľne označené meno autora, ako aj dátum a miesto vzniku. "Toto nie je dôležité iba pre nás, ale je to istá možnosť pre fotografov, kameramanov a iných 'obrazotvorcov', aby sa opreli o tento súdny spor v prípade, že si budú nárokovať svoje práva na súdoch voči ľuďom a subjektom, ktorí autorské práva stále nepovažujú za niečo, čo treba dodržiavať," podčiarkol syn autora Peter Bielik.

Jeho zámerom je teraz, v reakcii na pozitívne rozsudky, vybudovať na Šafárikovom námestí galériu a múzeum. V nej by chceli okrem fotografií Ladislava Bielika prezentovať aj práce ďalších umelcov. "Zároveň by tak vznikol kultúrny priestor na výstavy výtvarných diel, po ktorom tak veľmi volá naša kultúrna obec," podčiarkol Peter Bielik.