Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rokovací poriadok je podľa Poliačika sto rokov za opicami

Martin Poliačik Foto: TASR/Tomáš Halász

Paška vyhlásil, že Smer-SD je kedykoľvek pripravený rokovať so všetkými parlamentnými stranami o akejkoľvek zmene rokovacieho poriadku.

Bratislava 3. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa sporia, či je kontrola ich dochádzky cez čipovú kartu dobré alebo zlé riešenie.

Pri tejto otázke však dlho nezostali. Od čiastkovej zmeny rokovacieho poriadku prešli k téme kompletnej zmeny tejto právnej normy. Martin Poliačik (SaS) si myslí, že "rokovák" je sto rokov za opicami a treba ho zmeniť na normu z 21. storočia. Niektorí starší politici majú trochu iný názor.

"Keď počúvam, že rokovací poriadok je sto rokov za opicami, ma trochu uráža," reagoval šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Dodal, že za 20 rokov sa rokovací poriadok neraz zmenil podľa potrieb parlamentu, preto nie je pravda, že je zastaraný. "Rokovací poriadok nie je sto rokov za opicami," vyhlásil aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

"Ja si myslím, že rokovací poriadok je dostatočne funkčný a dostatočne dobre sa prispôsobil existujúcemu životu. Je to funkčné, no zároveň si myslím, že náš rokovací poriadok je v úvodzovkách sto rokov za opicami," uviedol líder SaS Richard Sulík, ktorý je za zmenu právnej normy.

Pripomenul, že jej veľká novela bola pripravená, len k nej nedošlo. Mrzí ho, že šéf parlamentu Paška (Smer-SD) sa k zmene rokovacieho poriadku v minulosti postavil tak, že "sa nebude baviť o ničom". "Aj keď som vám vravel, že je tam vyše 100 zmien a vyberme si tie, s ktorými nemáte žiadny problém," pripomínal Paškovi Sulík.

Paška dnes vyhlásil, že Smer-SD je kedykoľvek pripravený rokovať so všetkými parlamentnými stranami o akejkoľvek zmene rokovacieho poriadku. "Ale keď ktokoľvek akýmkoľvek spôsobom čo len čiastočne vytrhne z kontextu zákona o rokovacom poriadku niečo len preto, aby sa dostal cez túto populárnu tému do médií, tak Smer-SD sa na tom podieľať nebude," zdôraznil.