Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Rozhodnutie pápeža o odvolaní arcibiskupa KBS prijala

Niekoľko stoviek ľudí z rôznych slovenských miest sa 2. júla 2012 podvečer zhromaždilo pred domom v Trnave, v ktorom žije odvolaný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák. Na Námestí sv. Mikuláša v Trnave vyjadrili svoju podporu odvolanému trnavskému arcibiskupovi okrem iného aj položením kvetov k jeho fotografii či transparentom s nápisom „Navždy náš arcibiskup!“ Zúčastnení všetkých vekových kategórií, najmä mladší ľudia, poďakovali Bezákovi za jeho trojročné pôsobenie vo funkcii. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Niekoľko stoviek ľudí z rôznych slovenských miest sa dnes podvečer zhromaždilo pred domom, v ktorom žije odvolaný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák.

Bratislava 2. júla (TASR) - Na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila v dňoch 22. januára až 1. februára 2012, Svätý Otec odvolal J. E. Mons. Róberta Bezáka, CSsR z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy.

Podľa informácie hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozefa Kováčika, "rozhodnutie Svätého Otca prijímame v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosíme Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku."

Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup J. E. Mons. Ján Orosch ako apoštolský administrátor "sede vacante".

Arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. z úradu trnavského arcibiskupa. Veriacim to podľa webového portálu denníka Sme na nedeľnej omši v Trnave oznámil samotný Bezák, ktorý prečítal list z nunciatúry. Vatikán mal Bezáka najprv požiadať o odstúpenie, keď tak neurobil, odvolali ho. Svätá stolica ho zároveň požiadala, aby o odvolaní mlčal.

Ľudia podporujú Bezáka jeho domom

Niekoľko stoviek ľudí z rôznych slovenských miest sa 2. júla 2012 podvečer zhromaždilo pred domom v Trnave, v ktorom žije odvolaný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák. Na Námestí sv. Mikuláša v Trnave vyjadrili svoju podporu odvolanému trnavskému arcibiskupovi okrem iného aj položením kvetov k jeho fotografii či transparentom s nápisom „Navždy náš arcibiskup!“ Zúčastnení všetkých vekových kategórií, najmä mladší ľudia, poďakovali Bezákovi za jeho trojročné pôsobenie vo funkcii.
Foto: TASR/Jozef Polešenský
Niekoľko stoviek ľudí z rôznych slovenských miest sa dnes podvečer zhromaždilo pred domom, v ktorom žije odvolaný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák. Na námestí sv. Mikuláša v Trnave vyjadrili svoju podporu odvolanému trnavskému arcibiskupovi okrem iného aj položením kvetov k jeho fotografii či transparentom s nápisom „Navždy náš arcibiskup!“ Zúčastnení všetkých vekových kategórií, najmä mladší ľudia, poďakovali Bezákovi za jeho trojročné pôsobenie vo funkcii.

Jeden z účastníkov stretnutia prišiel s iniciatívou požiadať listom adresovaným metropolitovi Bratislavskej arcidiecézy a západoslovenskej cirkevnej provincie Stanislavovi Zvolenskému, Konferencii biskupov Slovenska a ďalším cirkevným hodnostárom o vysvetlenie dôvodov, ktoré viedli k odvolaniu Bezáka. Navrhol zorganizovať petičnú akciu, ktorú by účastníci stretnutia podporili svojím podpisom. „Cirkvou už dlhšie otriasajú rôzne sexuálne škandály, za ktoré nebol nikdy nikto odvolaný,“ poukazovali ľudia na námestí vo vzájomných diskusiách.

V piatok stretnutie na Trojičnom námestí

Odvolanie Bezáka považujú za bezprecedentné. Ďalšie stretnutie vyjadrujúce podporu arcibiskupovi Bezákovi je naplánované na piatok 6. júla, kedy sa ľudia plánujú stretnúť o 19. hodine na Trojičnom námestí v Trnave.

Tu bude player