Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Rade pre mediálne služby vlani podali 361 podnetov k obsahu vysielania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V rámci televízneho vysielania prijala RpMS vlani 282 podnetov, do konca roka z nich vybavila 235, v prípade 12 skonštatovala opodstatnenosť podnetu

Bratislava 18. apríla (TASR) - Rade pre mediálne služby (RpMS) v priebehu roka 2023 doručili 361 podnetov týkajúcich sa obsahu vysielania rádií, televízií, internetového vysielania či audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie (AVMS). Z 299 vybavených podnetov do konca roka vyhodnotila rada 14 za opodstatnené. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v SR v roku 2023 a činnosti RpMS. Správa je zaradená na aktuálnu schôdzu Národnej rady SR.

V rámci televízneho vysielania prijala RpMS vlani 282 podnetov, do konca roka z nich vybavila 235, v prípade 12 skonštatovala opodstatnenosť podnetu. Najviac podnetov smerovalo k televíziám TV Markíza a TV JOJ. Z hľadiska oblastí zákona sa najviac (vyše 35 percent) podnetov týkalo objektivity a všestrannosti vysielania. "Väčšina z nich smerovala v rámci jednotlivých televízií voči programovej službe TA3, najmä programom V politike a tiež verejnoprávnej Jednotke a relácii O 5 minút 12," informoval regulátor.

Na rozhlasové vysielanie prišlo v roku 2023 RpMS 62 podnetov, rada z nich vybavila do konca roka 53, jeden podnet uznala ako opodstatnený. Väčšina podnetov (38 percent) smerovala k všestrannosti informácií, objektivite a vyváženosti, najviac podnetov namietalo porušenie zákona u verejnoprávneho vysielateľa a jeho prvého rozhlasového okruhu. "Týkali sa prevažne objektivity a nestrannosti informácií odvysielaných v spravodajských programoch a programoch aktuálnej publicistiky, ktorých Rádio Slovensko vysiela výrazne viac ako komerční vysielatelia, z čoho vyplýva aj dominancia v počte podnetov," uviedla v správe RpMS.

Za opodstatnený podnet v prípade rozhlasového vysielania rada vyhodnotila námietku týkajúcu sa jedného z regionálnych rádií, porušenie zákona spočívalo v účinkovaní moderátora spravodajstva v reklamných šotoch.

V roku 2023 bolo rade doručených tiež deväť podnetov voči AVMS a osem voči internetovému vysielaniu. Väčšinu z nich (11) RpMS vybavila do konca roka. Podnety namietali predovšetkým vysielanie bez autorizácie, v menšej miere voči poskytovanému obsahu. Za opodstatnený podnet vyhodnotila rada námietku týkajúcu sa nezabezpečenia objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky v jednej z diskusii v internetovom vysielaní na stránke slobodnyvysielac.sk.

RpMS takisto postúpila 88 podnetov Komisii na ochranu maloletých, ktorá je podľa zákona o mediálnych službách osobitným orgánom koregulácie pre oblasť ochrany maloletých. "Komisia vybavila do konca roka 66 podnetov, 19 zostalo nevybavených a tri podnety sa prešetrujú v rámci správneho konania," priblížila RpMS. Všetky vybavené podnety boli vyhodnotené ako neopodstatnené.