Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

S horúčavami prestáva byť sranda, vysoké teploty majú zrejme 2. obeť

Foto: TASR/AP

Meteorológovia predpokladajú že v stredu teploty dosiahnú 34- až 38- stupňov.

Bratislava 3. júla (TASR) - Vysoké horúčavy, ktoré už niekoľko dní sužujú celé Slovensko, si pravdepodobne vyžiadali druhú obeť. Na bratislavskej autobusovej stanici Mlynské Nivy skolaboval 62-ročný vodič autobusu. Dôvodom boli s najväčšou pravdepodobnosťou práve vysoké teploty.

Ako pre TASR priblížil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel, záchranári sa muža ešte pokúšali oživovať, prebrať sa ho však už nepodarilo. Za dva dni tak ide už o druhého človeka, ktorého organizmus nezvládol bojovať s vysokými teplotami.

Kolaps z tepla sa stal v pondelok (2. 7.) osudným aj 94-ročnej Košičanke, ktorú do nemocnice doviezli z nedele na pondelok. Tá bola výrazne dehydratovaná a jej organizmus napriek snahe lekárov zlyhal z tepla. Horúčavy ohrozujú práve starších ľudí, ktorí nepociťujú smäd. Z rovnakého dôvodu sú ohrozené aj malé deti

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Meteorológovia vydali 3. stupeň na stredu
Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredu 4. júla výstrahu tretieho stupňa pred vysokými teplotami. Platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a Trnavský kraj od 10.00 do 20.00 h. Meteorológovia predpokladajú 34- až 38- stupňové teploty.

Pre západné a juh stredného Slovenska vyhlásili dnes výstrahu druhého stupňa. Pre zvyšok krajiny platí výstraha prvého stupňa, pri ktorej môžu teploty dosiahnuť od 30 do 35 °C. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Uvedená teplota vzduchu je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.