Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Š Kuffa: Denná tlač je plná perverzností, vedľa biskupa je nahá žena

Štefan Kuffa (OĽaNO) Foto: TASR/Michal Svítok

Na rokovací stôl sa opäť dostane Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS).

Bratislava 7. novembra (TASR) - Denná tlač je plná perverzností, na jednej titulnej strane je emeritný biskup Ján Sokol a vedľa neho nahá žena. Na úvod 12. rokovacieho dňa ôsmej schôdze parlamentu na to upozornil poslanec OĽaNO Štefan Kuffa.

"Čo to má znamenať? Kde sú tie hranice?" pýtal sa v rozprave k návrhu novely zákona upravujúceho podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť, ktorým chce Branislav Škripek (OĽaNO) bojovať proti erotike v dennej tlači a sexualizácii spoločnosti.

"Človek nie je zviera a otázku sexuality nemôžeme zvrhovať len na to pudové. Sex nie je zlý, no všetko má svoj čas. Návrh zákona vítam, je to na ochranu našich detí," povedal Kuffa.

Škripek chce novelou dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa takéto obscénne zobrazenie ľudského tela nemohlo vyskytovať. Odmietol, že by išlo o cenzúru.

Na plénum dnes čaká aj diskusia o návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne SDKÚ-DS, podľa ktorého by banky a všetky nebankové inštitúcie, ktoré ponúkajú ľuďom úvery, nemali od spotrebiteľov žiadať poplatky za vedenie úverových účtov. "Takýto účet nie je niečo, čo spotrebiteľ potrebuje. Dlžník by mohol splácať úver aj tak, že by poukazoval peniaze na účet banky," uviedol Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Na programe je aj návrh novely zákona o priestupkoch, podľa ktorého majú za priestupky pykať už 14-ročné deti. V súčasnosti je hranica stanovená na 15 rokov. Maloletí pod touto vekovou hranicou sú podľa SDKÚ-DS nepostihnuteľní, pričom v mnohých prípadoch páchajú priestupky práve deti mladšie ako 15 rokov.

"V praxi nie sú zriedkavé prípady, práve naopak, keď sa protiprávneho konania dopustí osoba, voči ktorej z dôvodu nedostatku veku nie je možné vyvodiť priestupkovú zodpovednosť (osoba do 15 rokov). Znížením vekovej hranice priestupkovej zodpovednosti sa výrazne zúži skupina nepostihnuteľných maloletých priestupkov," vysvetlili predkladatelia novely Ľudovít Kaník, Pavol Frešo a Viliam Novotný (všetci SDKÚ-DS).

Na rokovací stôl sa opäť dostane Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS). Opoziční poslanci chcú prijať stanovisko, na základe ktorého by NR SR musela súhlasiť s hlasovaním zástupcu SR o navýšení prostriedkov v trvalom eurovale prostredníctvom súkromného sektora, teda tzv. pákovaním.