Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico sa už s R. Sulíkom stretol, postoj k voľbe šéfa NKÚ nezmenil

Richard Sulík (SaS) Foto: TASR/Michal Svítok

Toto rokovanie sa uskutočnilo na základe iniciatívy SaS, ktorá požadovala predsedu vlády o stretnutie, aby spoločne prebrali voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Bratislava 13. septembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) a predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) sa dnes stretli so šéfom liberálov Richardom Sulíkom a poslancom Jurajom Miškovom (obaja SaS). Toto rokovanie sa uskutočnilo na základe iniciatívy SaS, ktorá požadovala predsedu vlády o stretnutie, aby spoločne prebrali voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

"Stanovisko premiéra k otázke voľby predsedu NKÚ ostáva nemenné. Tento post patrí opozícii; prvé kolo voľby ukázalo, že pán Kamil Krnáč nie je spoločným kandidátom opozície na túto funkciu," povedala na margo stretnutia hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková.

Sulík sa dnes k stretnutiu so šéfom exekutívy, o ktoré žiadal, nechcel vyjadrovať. "Zajtra (14.9.) budeme informovať v obedňajších hodinách o výsledkoch," reagoval krátko Sulík bez ďalšieho vysvetlenia.

Zdôraznil pritom, že liberáli opätovne hovorili o podpore pre Krnáča aj s predsedami opozičných strán a poslaneckých klubov. "Bolo nám prisľúbené, že hlasy opozície pán Krnáč dostane. Je naďalej jediným kandidátom opozície," povedal Sulík. Rozhodnutie poslanca Alojza Hlinu (OĽaNO) nepodporiť Krnáča si šéf liberálov vysvetľuje ako snahu zaujať verejnosť.

Pätica opozičných strán spoločne presadzovala Krnáča aj v predchádzajúcej júlovej voľbe. Napriek tomu, že líder Smeru-SD Robert Fico pred voľbou tvrdil, že tento post patrí opozícii a jeho strana podporí jej spoločného kandidáta, Krnáč hlasy jeho poslancov nezískal. Na druhej strane ho nevolila ani celá opozícia. Po tajnej voľbe všetky opozičné strany tvrdili, že dohody dodržali.