Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS: Zdravotníctvo je nevyhnutné dofinancovať systémovo

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) súhlasí, že jej rezort bude potrebovať v tomto roku dofinancovanie.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Zdravotníctvo je nevyhnutné dofinancovať systémovo, bezhlavé nalievanie peňazí do systému pomôže len na chvíľku. Tvrdí to opozičná SaS v reakcii na požiadavku dofinancovať zdravotníctvo tento rok o 150 miliónov eur.

"Tak, ako sme varovali, peniaze v rozpočte nestačia na to, aby bola zabezpečená dostupná zdravotná starostlivosť. Historicky prvýkrát sa však stalo, že sa budú zrejme nad rámec plánov dolievať do zdravotníctva peniaze dvakrát v jednom roku,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jana Cigániková.

Dofinancovanie vo výške 150 miliónov eur žiadajú ambulancie, nemocnice, zdravotné poisťovne aj strešná pacientska organizácia. V stredu odovzdali spoločné memorandum šéfovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefanovi Zelníkovi (SNS).

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) súhlasí, že jej rezort bude potrebovať v tomto roku dofinancovanie. "Avšak to číslo, o ktorom sa máme baviť, ešte nie je dané," povedala po stredajšom rokovaní vlády. Chce si počkať na septembrovú daňovú prognózu. Na dáta čaká aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Zatiaľ nechce hovoriť o tom, či pôjdu v tomto roku do zdravotníctva ďalšie peniaze zo štátneho rozpočtu.