Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Rastliny odrody konopy siatej budú podliehať rovnakej právnej úprave ako doposiaľ, ale vyňaté budú zo skupiny omamných látok jej semená.



Bratislava 16. októbra (TASR) - Semená konopy siatej by nemali byť viac zaradené medzi omamné látky. Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch navrhuje na podnet ministerstva pôdohospodárstva vyňať z I. skupiny omamných látok.

Rastliny odrody konopy siatej budú podliehať rovnakej právnej úprave ako doposiaľ, ale vyňaté budú zo skupiny omamných látok jej semená. Ako sa poukazuje v návrhu, semená konopy siatej neobsahujú kanabinoidy, a preto nie je potrebné, aby podliehali kontrolným opatreniam. Opatrenie sa po pripomienke ministerstva pôdohospodárstva týka aj ich spracovania.

Do zoznamu, naopak, pribudne osem nových látok, ako napríklad bufedrón, desoxypipradrol či 4-metylamfetamín. Zároveň dôjde k preradeniu psychotropnej látky GBH z III. do II. skupiny omamných látok, čím ministerstvo reaguje na rezolúcie OSN. Lieky s obsahom tohto liečiva sa tak budú predpisovať na lekárske predpisy s modrým pruhom.

Právna norma by v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta mala platiť od marca 2014.