Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

BIELY VALENTÍN: Stredné a východné Slovensko zasiahne sneženie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

V dôsledku silného a nárazového vetra sa tvoria snehové jazyky a záveje na horských priechodoch Besník, Brestova a Príslop.

Bratislava 14. februára (TASR) – Na strednom a východnom Slovensku sa môžu miestami tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa do štvrtkového (15.2.) poludnia.

Na strednom a východnom Slovensku sa môžu miestami tvoriť snehové jazyky a záveje.
Foto: www.shmu.sk

Výstraha platí pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Brezno, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Levoča, Spišská Nová Ves a Gelnica. Meteorológovia varujú, že tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu.

Cestári upozorňujú na silný vietor, sneženie a tvorbu snehových jazykov


Všetky sledované úseky ciest, diaľnic a rýchlostných komunikácií na Slovensku sú zjazdné. Vodiči by si však na niektorých miestach mali dávať pozor na silný vietor, sneženie a tvorbu snehových jazykov a závejov. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

V dôsledku silného a nárazového vetra sa tvoria snehové jazyky a záveje na horských priechodoch Besník, Brestova a Príslop, na cestách v okrese Poprad a v okolí Šumiaca. Sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov v okolí Švábovskej stráne a Širokého.

Horský priechod Vrchslatina je zjazdný pre vozidlá nad 10 metrov celkovej dĺžky iba so snehovými reťazami. Horský priechod Šútovce (cesta III/1774) je uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky.

Snehové reťaze musia všetci vodiči podľa cestárov použiť na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá. Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú totiž v zimnom období neudržiavané.