Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

DVE CHLADNÉ NOCI: Teploty na Slovensku spadnú až na mínus 25 stupňov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na území Slovenska už podľa SHMÚ začal prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch.

Bratislava 24. februára (TASR) – Slovensko má pred sebou zrejme zatiaľ najchladnejšie noci tejto zimy. Zo soboty na nedeľu (25.2.) klesne teplota v strede krajiny ojedinele na –20 až –22 stupňov Celzia. Predpovedá to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pred nízkymi teplotami.

Výstraha druhého – prostredného stupňa platí najmä pre Žilinský a Banskobystrický kraj. Pre väčšinu Prešovského kraja a časti Trenčianskeho a Košického kraja platí výstraha prvého stupňa. Minimálna teplota vzduchu môže od polnoci do 8.00 h rána atakovať hodnoty –15 až –19 stupňa Celzia.

Slovensko má pred sebou zrejme zatiaľ najchladnejšie noci tejto zimy.
Foto: www.shmu.sk


Mrazy budú pokračovať aj naďalej. Rovnako chladná má byť podľa SHMÚ aj noc z nedele na pondelok (26.2.). Počas nej by mohli teploty na strednom Slovensku spadnúť až na –25 stupňov Celzia.

Najchladnejšie ráno mali v Liptovskej Tepličke, na horách môže padnúť rekord


Najchladnejšie ráno mali v Liptovskej Tepličke. Teplota tam klesla na -18,2 stupňa Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook. Teplotné rekordy očakávajú meteorológovia v najbližších dňoch na horách. Ortuť teplomera môže klesnúť až na -25 stupňov Celzia.

Na území Slovenska už podľa SHMÚ začal prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. Silný mráz meteorológovia predpovedajú na horách aj v nižších polohách. "Najvýraznejšie ochladzovanie na horách prebieha v týchto chvíľach a v ďalších dňoch sa tu už charakter vzduchovej hmoty výrazne meniť nebude," píše SHMÚ.

Meteorológovia predpokladajú teplotné rekordy. "Na úrovni hrebeňov Tatier bude najnižšia teplota okolo -25 stupňov Celzia, no reálne to môže byť ešte trochu nižšie. Na Lomnickom štíte tak je šanca na prekonanie dlhodobých rekordov minimálnej dennej teploty," uvádza SHMÚ. Dnes má rekord hodnotu -24,6 stupňov Celzia. "A aktuálna teplota sa už k tejto hranici približuje," informuje ústav.



SHMÚ vydal výstrahy pred nízkymi teplotami. Zo soboty na nedeľu (25.2.) môže klesnúť teplota v strede krajiny ojedinele na –20 až –22 stupňov Celzia. Slovensko tak má pred sebou zrejme zatiaľ najchladnejšie noci tejto zimy.

Mrazy majú pokračovať aj naďalej. Rovnako chladná má byť podľa SHMÚ aj noc z nedele na pondelok (26.2.). Počas nej by mohli teploty na strednom Slovensku spadnúť až na –25 stupňov Celzia.