Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

BUDE SA ŠMÝKAŤ: Meteorológovia varujú pred silným vetrom a poľadovicou

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

V pondelok SHMÚ očakáva výskyt silného vetra aj v nižších polohách, pre západné Slovensko, sever Slovenska a časť Prešovského kraja vydáva výstrahu 1. stupňa pred vetrom s rýchlosťou 65-70 km/h.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Prevažnú časť Slovenska v nedeľu a pondelok (11.12.) potrápi silný vietor. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Na strednom a východnom Slovensku i v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja sa najmä v nadmorských výškach nad 1000 metrov rozfúka už popoludní a vo večerných hodinách. Meteorológovia miestami očakávajú výskyt vetra s rýchlosťou 110-135 kilometrov za hodinu. SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa pre Banskobystrický a Žilinský kraj i pre časti Košického, Prešovského a Trenčianskeho kraja s platnosťou od nedele 16.00 h do pondelka 00.00 h, resp. v častiach stredného a východného Slovenska do utorka (12.12.) 11.00 h.

V pondelok SHMÚ očakáva výskyt silného vetra aj v nižších polohách, pre západné Slovensko, sever Slovenska a časť Prešovského kraja vydáva výstrahu 1. stupňa pred vetrom s rýchlosťou 65-70 km/h.

V horských oblastiach najmä na Orave, Liptove a Spiši sa môže miestami vyskytnúť vietor s rýchlosťou 135-150 km/h, SHMÚ preto vydal výstrahu 2. stupňa s platnosťou od pondelka 12.00 do utorka 15.00 h.

Meteorológovia varujú aj pred poľadovicou na strednom a východnom Slovensku a vydali výstrahu 1. stupňa s platnosťou od pondelka 00.00 h do 10.00 h na strednom a od 06.00 h do 12.00 h na východnom Slovensku.

Počas nedele na Slovensku výrazne zosilnel vietor

V priebehu nedeľného popoludnia na Slovensku výrazne zosilnel vietor. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Ako sme už v predošlých príspevkoch avizovali, na území Slovenska bude v nasledujúcich hodinách situáciu komplikovať predovšetkým vietor. Ten už v nedeľu popoludní dosiahol na hrebeňoch hôr vo vysokých polohách silu silnej víchrice," uvádzajú meteorológovia.



Na stanici na Chopku priemerná 10-minútová rýchlosť vetra dosiahla až 25 m/s, teda takmer 90 km/h. "Nárazy vetra tam dosahujú rýchlosť takmer 38 m/s, čo predstavuje 140 km/h," spresňuje SHMÚ.

Podobné nárazy vetra meteorológovia zaznamenali už aj na Lomnickom štíte. Z nižších polôh bol najvyšší náraz vetra nameraný zatiaľ na stanici v Liesku.