Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje pred silným vetrom v Tatrách, potrápiť môže aj dážď

Na ilustračnej snímke ranné Tatry zo Zadných Meďodolov, v popredí je časť Javorového múru nad Javorovou dolinou, v pozadí vpravo je Zadný Gerlachovský štít a uprostred najvyšší je Gerlachovský štít. Foto: TASR - Milan Kapusta

V okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno očakávajú meteorológovia výskyt vetra, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 115 až 145 km/h.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Na hrebeňoch Tatier sa môže v sobotu (23.9.) nadránom a dopoludnia vyskytnúť silný vietor. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

V okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno očakávajú meteorológovia výskyt vetra, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 115 až 145 km/h. Na tomto území preto platí výstraha druhého stupňa, predbežne od 04.00 do 09.00 h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza SHMÚ.

Výstraha SHMÚ pred silným vetrom na sobotu 22. septembra 2017.
Foto: SHMÚ


Zároveň pre časť Žilinského a Banskobystrického kraja platí výstraha prvého stupňa. Tá sa vzťahuje na okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica.

Rovnako výstraha prvého stupňa, ale pred dažďom, platí pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok. Úhrn zrážok by podľa meteorológov mohol dosiahnuť 35 až 45 mm.