Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Šibačka v súčasnej podobe podľa B. Škripeka uráža ženy

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zatiaľ čo pre kresťanov je Veľká noc predovšetkým spomienka na ukrižovanie Ježiša Krista a jeho zmŕtvychvstanie, pohania slávili príchod jari.

Bratislava 31. marca (TASR) – Poslanec Národnej rady SR Branislav Škripek (OĽaNO) neuznáva šibačku a oblievačku. Počas Veľkej noci si pripomína ukrižovanie Ježiša Krista a jeho zmŕtvychvstanie. Ženy nešibe ani neoblieva.

"Úplne cielene tieto zvyky vynechávam. To preto, že som vo svojom živote prijal presvedčenie o smrti a zmŕtvychvstaní a tie slovanské symboly to nie je moja viera, presvedčenie," vysvetlil.

Zatiaľ čo pre kresťanov je Veľká noc predovšetkým spomienka na ukrižovanie Ježiša Krista a jeho zmŕtvychvstanie, pohania slávili príchod jari. Škripekovi sa nepáči, ako sa slovanské sviatky "zoškaredili" oblievaním a bitím žien, čo považuje za urážanie nežnejšieho pohlavia.

"Pohanskí Slovania to slávili ako sviatok životodarnosti predovšetkým mladých žien. Nechápem, z akého dôvodu tu muži šibú aj staré ženy, niekoľkonásobné matky, babky, dievčatká päť až 12-ročné. To patrilo mladuchám a mládencom. Tak ja nechápem, čo za blbosti sa z toho urobili," uviedol Škripek.

Liberál z SaS Juraj Droba s oblievačkou problém nemá, práve naopak. "Ctím si tradíciu napriek viacerým kamarátkam feministkám, ktoré ma za to nemajú rady. Odmalička som chodieval šibať, nebol som násilný. Tešilo ma, keď dievčatá dostali svoju nádielku," povedal pre TASR s tým, že do týchto praktík plánuje zasvätiť aj svojho malého syna. "Nechcem, aby bol o túto tradíciu ukrátený," uzavrel.