Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Žilinskom kraji vyhlásilo mimoriadnu situáciu už 23 obcí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Kamil Pisko

Spoločným menovateľom situácie v obciach je podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline najmä opätovné sneženie a padanie snehu zo striech.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo v Žilinskom kraji už 23 samospráv. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V Žilinskom kraji je momentálne mimoriadna situácia v okrese Čadca v meste Čadca a v obciach Makov, Radôstka, Stará Bystrica, Nová Bystrica, Klokočov, Olešná, Raková, Korňa, Staškov. V okrese Žilina v obciach Belá, Lysica, Terchová a Lutiše. V okrese Dolný Kubín v obciach Pribiš a Pucov, v okrese Námestovo v obciach Mútne, Oravské Veselé, Klin, Oravská Lesná, Rabčice, Oravská Polhora a Rabča.

Spoločným menovateľom situácie v uvedených obciach je podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline najmä opätovné sneženie a padanie snehu zo striech. "V niektorých obciach je po spadnutí snehu zo striech na ceste okamžite meter snehu a cesta je neprejazdná. No a v niektorých obciach zistili, že keď sa snažili sneh len odhŕňať a neodvážali ho, po opätovnom snežení ho už nebude kde odhŕňať, lebo sa vytvorili mantinely. Komunikácie by mali byť priechodné minimálne pre jedno auto. Preto odstraňujú sneh, aby vytvorili miesta na vyhýbanie áut. Tak musia začať odvážať sneh aj tam, kde ho predchádzajúce dni neodvážali," vysvetlil Hollý.

Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) má byť v pondelok na severe Slovenska premenlivá až veľká oblačnosť, na viacerých miestach sneženie, snehové prehánky alebo aj trvalejšie sneženie. V utorok (15.1.) oblačno až zamračené. Na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v Žilinskom kraji miestami aj výdatné sneženie. Miestami tvorba snehových jazykov alebo závejov, uvádza SHMÚ.

Hasiči zasahujú po čelnej zrážke autobusu prevážajúceho deti s osobným autom v katastri obce Oravská Polhora v okrese Námestovo v pondelok 14. januára 2019.
Foto: HaZZ


Po nočnom snežení je v Revúckom okrese v niektorých úsekoch čerstvý sneh


Po nočnom snežení zostal v niektorých úsekoch ciest Revúckeho okresu čerstvý sneh. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk.

Najviac snehu, štyri až päť centimetrov, je podľa cestárov na severe okresu, kde sa vyskytuje na niektorých miestach cesty II/531 od sedla Dielik na hranici s okresom Rimavská Sobota po Muránsku Hutu na hranici s okresom Brezno.

Čerstvý sneh hrubý jeden centimeter je podľa SSC miestami tiež na ceste II/526 v smere od Rákošskej Bane po Klenovec v Rimavskosobotskom okrese.

Mimoriadnu situáciu vyhlásila pre snehovú kalamitu aj obec Makov


Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásila aj obec Makov v okrese Čadca a je 13. obcou v Žilinskom kraji, ktorá v pondelok vyhlásila mimoriadnu situáciu. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V Žilinskom kraji je momentálne mimoriadna situácia v okrese Čadca v meste Čadca a v obciach Makov, Radôstka, Nová Bystrica, Klokočov, Olešná, Raková, Korňa, Staškov. V okrese Žilina v obciach Belá, Lysica, Terchová a Lutiše. V okrese Dolný Kubín v obciach Pribiš a Pucov, v okrese Námestovo v obciach Rabčice, Oravská Polhora a Rabča.

Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) má byť v pondelok na severe Slovenska premenlivá až veľká oblačnosť, na viacerých miestach sneženie, snehové prehánky alebo aj trvalejšie sneženie. "Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Veterno a na pocit chladno. Najvyššia denná teplota jeden až päť stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove mínus dva až jeden stupeň Celzia," uvádza SHMÚ.

Žilinský kraj upozorňuje na pády stromov na Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrále


Na viacerých úsekoch Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrály padajú stromy pod ťarchou veľkého množstva napadaného snehu a vplyvom silného vetra. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

"Upozorňujeme, že pred návštevou horských oblastí je dôležité riadiť sa odporúčaniami Horskej záchrannej služby (HZS). Husté sneženie komplikuje nielen situáciu na cestách, ale aj na bežkárskych tratiach. HZS už vydala upozornenie, v ktorom neodporúča pohyb po trasách v oblasti Kysúc," uviedla Remencová.

Sneženie podľa nej pretrváva a aj v pondelok môže miestami napadnúť 20 – 30 centimetrov nového snehu. "Z tohto dôvodu neodporúčame pohyb v tejto oblasti, kým sa počasie neupokojí," zdôraznila hovorkyňa ŽSK.

Donovaly a Šturec sú pre nákladnú dopravu naďalej neprejazdné


Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami je na ňom čerstvý kašovitý až utlačený sneh. Horské priechody Donovaly a Šturec sú však pre sneženie naďalej uzatvorené pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Cestári upozorňujú na silné sneženie v okrese Martin, kde je dohľadnosť obmedzená na 100 metrov. Snehové jazyky sa vytvárajú na cestách v oblasti Turčianskych Teplíc, ceste I/66 Besník a v obvode Trstená. Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste II/558 Stakčín - Ulič, cestách tretej triedy v obvode Stakčín a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá.

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzavreté horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony. Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie, v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske sedlo (II/576) sú uzavreté pre všetku dopravu. Cesty sú v zime neudržiavané.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné


Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, vo vyšších polohách je kašovitá alebo utlačená vrstva posypaného snehu. Pre TASR to uviedol analytik odboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Jaroslav Štofko.

Vo vyšších polohách, ako sú Kežmarok, Spišská Stará Ves, Poprad či Tatry, podľa neho zafúkava cesty. "Ale sneh je ťažký, takže ho nenanáša na cesty, ako keď bol suchý," podotkol. Za posledných 24 hodín do 8.00 h ráno cestári v Prešovskom kraji prepluhovali 10.795 a posypali 5974 kilometrov komunikácií. "Použili sme 898 ton kameniva a 331 ton soli. Vo výkone bolo 95 vozidiel," uviedol Štofko.

Pokračoval, že aktuálne je na cestách, hlavne v severných častiach, ako sú Poprad, Spišská Stará Ves, Stará Ľubovňa, Bardejov, Svidník, Medzilaborce, ale aj Humenné a Prešov, približne 67 áut. "Prevažne pluhujú, ale realizujú aj posyp," dodal s tým, že teploty sú nad nulou, dá sa tak podľa jeho ďalších slov predpokladať, že sneh sa bude topiť.

Riaditeľ SÚC PSK pre oblasť Poprad Marián Barilla pre TASR povedal, že v podtatranskom regióne očakávajú v najbližších troch dňoch intenzívne sneženie. "Zároveň sa do toho dvihne silný nárazový vietor," poznamenal s odkazom pre vodičov, aby boli na cestách opatrní.

Na snímke ľadopády v rokline Piecky v Slovenskom raji 14. januára 2019.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Hasiči v Žilinskom kraji absolvovali 11 výjazdov v súvislosti s počasím


Hasiči v Žilinskom kraji absolvovali v pondelok 11 výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím. Zasahovali pri odstraňovaní prekážok z vozoviek a pri odstraňovaní stromov spadnutých na elektrické vedenia a cesty. TASR o tom informoval Marek Panák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Doplnil, že v Žilinskom okrese zasahovali hasiči pri dvoch udalostiach, v okrese Dolný Kubín zasahovali trikrát a v okrese Námestovo dvakrát. V okresoch Čadca, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice a Tvrdošín zasahovali hasiči raz.

"Od ranných hodín zasahujú hasiči z Hasičskej stanice v Turzovke v obci Korňa, kde pomocou výškovej techniky odstraňujú ťažký topiaci sa sneh z poškodenej strechy obecného úradu. Pri odstraňovaní následkov udalostí zasahovali okrem profesionálnych hasičov aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Oravská Lesná, Zázrivá a Vitanová," dodal Panák.

Celkovo podľa neho zasahovalo 23 profesionálnych hasičov a 12 členov dobrovoľných hasičských zborov a nasadených bolo 11 kusov hasičskej techniky.

Mesto Banská Bystrica má problém zabezpečiť zimnú údržbu trojnásobku pôvodnej plochy


V meste pod Urpínom aj v pondelok husto snežilo a banskobystrická samospráva netají, že v súčasnosti má problém zabezpečiť zimnú údržbu na všetkých svojich komunikáciách pre peších, k čomu ju zaväzuje novela zákona. Oproti predchádzajúcemu zimnému obdobiu, keď zabezpečovala čistenie 165.000 metrov štvorcových chodníkov, schodov a spevnených plôch, teraz je to trojnásobok.

Ako avizoval magistrát, podobne ako ostatné krajské mestá, ani Banská Bystrica nie je schopná v plnej miere zabezpečiť povinnosti správcov komunikácií pre peších, ktoré vyplývajú zo zmeny cestného zákona. Mesto hľadá riešenia v spolupráci s organizáciami, ktorých je zriaďovateľom.

"Obyvateľov žiadame o trpezlivosť. Všetky dostupné mechanizmy, ale i pracovníci, ktorí zabezpečujú ručné čistenie, sú v teréne a usilujú sa o to, aby bola situácia v prípade sneženia čo najskôr pod kontrolou. Samospráva však napriek tomu nie je schopná vyčistiť všetky chodníky v požadovanom rozsahu. Vyzývame preto všetkých, ktorí chcú a majú možnosť pomôcť, aby tak urobili. V prípade potreby vie mesto poskytnúť soľ na posyp, ktorú doručíme," konštatoval primátor Ján Nosko.

Do zimnej údržby chodníkov je zapojená príspevková organizácia Záhradnícke a rekreačné služby mesta, nezisková organizácia Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých a Zbor väzenskej a justičnej stráže. Magistrát vidí riešenie aj v zmluvnej spolupráci s podnikateľskými subjektmi. Na dobrovoľnú spoluprácu oslovil tiež obyvateľov mesta prostredníctvom správcovských organizácií, ktoré zabezpečujú správu bytových domov s tým, že jednotlivým bytovým domom bude distribuovať posypovú soľ na náklady mesta.

Na zimnú údržbu chodníkov je v tomto roku vyčlenených 690.000 eur z mestského rozpočtu. Suma je oproti minulým rokom síce navýšená, ale na pokrytie nákladov zrejme nebude postačovať.

"Nová legislatíva bola prijatá v priebehu rozpočtového obdobia. V tom čase nebola k dispozícii pasportizácia nových chodníkov v meste v takom rozsahu, aby mohli byť podklady použité v súťažných podmienkach potrebných pri verejnom obstarávaní, ktorého výsledok a čas ukončenia bol neistý. Najmä z týchto dôvodov sme nemohli zrealizovať veľké verejné obstarávanie na jedného dodávateľa komplexnej letnej i zimnej údržby. Samospráva však využila dostupné legislatívne možnosti a zazmluvnila lokálnych dodávateľov, čím sa aspoň čiastočne vyriešil problém s údržbou počas tohto zimného obdobia," zdôraznil magistrát.

Nosko verí, že v najbližšom zimnom období už bude mesto schopné zabezpečiť údržbu v plnom rozsahu.