Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Sklenár: Slovensko v budúcom roku strojnásobí výrobu munície

Na archívnej snímke minister obrany SR Martin Sklenár. Foto: TASR Jakub Kotian

Minister obrany Martin Sklenár v utorok absolvoval aj bilaterálne stretnutie s novým ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom, ktorého ubezpečil o stabilite slovenskej podpory pre Ukrajinu.

Ramstein 19. septembra (TASR) - Cieľom SR a jej zahraničných partnerov je poskytnúť čo najadresnejšiu pomoc v prospech ukrajinskej protiofenzívy. Na margo rokovaní na nemeckej leteckej základni v Ramstein to v utorok uviedol slovenský minister obrany Martin Sklenár. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie ministerstva.

Sklenár zároveň uviedol, že SR plánuje v budúcom roku strojnásobiť výrobu munície. Okrem výroby novej munície sa podľa neho hľadajú možnosti predĺženia životnosti starých exspirovaných nábojov zo skladov niektorých krajín.

"Dialóg s ukrajinskými partnermi o konkrétnych požiadavkách pokračuje. Ukrajina sa hrdinsky bráni proti nezmyselnej agresii Ruska. Bojuje za naše spoločné hodnoty, pomáha chrániť náš spôsob života," uviedol Sklenár na margo rokovaní Kontaktnej skupiny na podporu obrany Ukrajiny v nemeckom Ramsteine.

Prisľúbil, že ozbrojené sily SR sú pripravené poskytnúť ukrajinským vojakom odmínovací výcvik. V tejto súvislosti Sklenár tiež informoval, že SR plánuje intenzívnejšie podporiť Ukrajinu v procese odmínovania pripojením sa k takzvanej Koalícii na podporu odmínovania Ukrajiny. Jej vznik oznámil litovský minister obrany na júlovom rokovaní.

Sklenár poznamenal, že cieľom tejto koalície je vycvičiť a vyzbrojiť desať práporov pre humanitárne odmínovanie oslobodeného územia Ukrajiny. Podľa slovenského ministra obrany je táto iniciatíva zároveň príležitosťou aj pre obranný priemysel v SR. Pripomenul, že na Ukrajinu už bolo dodaných desať odmínovacích systémov Božena slovenskej výroby.

Šéf slovenského rezortu obrany informoval svojich partnerov o rozbehnutej spolupráci slovenského a ukrajinského obranného priemyslu v oblasti vývoja nového typu húfnice.

Sklenár v utorok absolvoval aj bilaterálne stretnutie s novým ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom, ktorého ubezpečil o stabilite slovenskej podpory pre Ukrajinu.

Ministri využili prvé osobné stretnutie predovšetkým na zhodnotenie aktuálneho vývoja ukrajinskej protiofenzívy. Témou diskusií bola aj doterajšia pomoc a súčasné potreby Ukrajiny v boji proti ruskej agresii.

"Každou žiadosťou sa, samozrejme, zaoberáme veľmi intenzívne, pričom s ohľadom na naše vlastné kapacity a potreby hľadáme možnosti ďalšej podpory,"
uviedol Sklenár.

Okrem vojenskej pomoci je podľa neho dôležitou formou podpory Ukrajiny aj intenzívnejšia spolupráca podnikov obranného priemyslu. Sklenár sa domnieva, že takýto typ spolupráce prinesie ekonomický prospech obom krajinám a zvýši kapacity na výrobu potrebného vybavenia a munície pre Ukrajinu i Slovensko.

Na leteckej základni Ramstein sa v utorok konalo 15. rokovanie Kontaktnej skupiny na podporu obrany Ukrajiny vo formáte ministrov obrany. Témou stretnutia bola aktuálna situácia na bojisku a súčasné potreby ukrajinských ozbrojených síl.