Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Ján Slota žiada prezidenta, aby vrátil podpisy za referendum o jazyku

Ján Slota Foto: TASR/Pavel Neubauer

Strana SNS chce chýbajúcich približne 14.000 podpisov dozbierať, a potom všetky znovu odniesť do kancelárie prezidenta.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota sa listom obrátil na prezidenta SR Ivana Gašparoviča a žiada ho, aby strane vrátil originály podpisov na petícii za vyhlásenie referenda o slovenčine ako jedinom úradnom jazyku.

Strana chce následne chýbajúcich približne 14.000 podpisov dozbierať, a potom všetky znovu odniesť do kancelárie prezidenta. Slota to uviedol dnes pre TASR.

"SNS vyjadruje rozčarovanie nad tým, že podľa prezidentskej kancelárie bolo pod petíciou len 336.629 platných podpisov občanov, no my sme presvedčení, že ich bolo platných 350.000. Tak, ako ukladá Ústava SR. Stanovisko Kancelárie prezidenta SR však berieme na vedomie," vyhlásil predseda SNS. Strana totiž pod petíciu vyzbierala až 361.117 podpisov, ktoré 7. marca odovzdala prezidentovi. Kancelária prezidenta však po prepočítaní podpisov konštatovala, že platných je len necelých 337.000.

Keďže podľa ústavy musí byť platných podpisov minimálne 350.000, prezident 5. apríla rozhodol, že referendum nevypíše. "Keďže sme plne presvedčení o nutnosti vypísania referenda, lebo téma o používaní slovenského jazyka ako jediného úradného jazyka na Slovensku je podľa SNS kľúčová otázka národnoštátnych záujmov Slovenskej republiky a slovenského národa, obraciame sa dnes na Kanceláriu prezidenta SR listom s požiadavkou, aby nám vrátila originály odovzdaných petičných hárkov," uviedol dnes Slota pre TASR.

"V zbieraní podpisov bude SNS pokračovať, nazbierame toľko podpisov a s takou vysokou rezervou, aby bola spokojná aj Kancelária prezidenta SR," podčiarkol predseda SNS. "Veríme, že pán prezident, ktorý sa vždy hlásil k národnému a sociálnemu smerovaniu svojej politiky ako hlavy štátu a ktorý dostal aj podporu SNS v druhom kole prezidentských volieb, bude pri nazbieraní dostatku podpisov pod našu petíciu taký šťastný, že na sklonku svojho prezidentského mandátu uvíta príležitosť konečne sa prejaviť ako prezident národný a sociálny a referendum v danej otázke bezodkladne vypíše," vyhlásil Slota.

"List so žiadosťou Jána Slotu o vrátenie petičných hárkov sme dostali dnes (11. apríla)," potvrdil TASR prezidentov hovorca Marek Trubač. Dodal, že prezident na list odpovie v najbližších dňoch. Nepredpokladá však, že podpisy SNS vrátia.

"Petičnú akciu SNS Kancelária prezidenta (KP) SR v zmysle zákona vybavila v ústavnej lehote 30 dní. Po spočítaní petičných hárkov sme konštatovali, že referendum prezident vyhlásiť nemôže, nakoľko neboli splnené ústavou stanovené podmienky najmenej 350.000 platných podpisov," vysvetlil Trubač. "Petičné hárky sú archivované v KP SR, v prípade záujmu si ich členovia petičného výboru môžu prísť skontrolovať. Nie je však možné ich vrátiť späť, pretože petičná akcia bola ukončená odovzdaním petičných hárkov do KP SR," uzavrel prezidentov hovorca.