Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slováci v Maďarsku: Nový volebný zákon nás znevýhodňuje

Zhodnotenie súčasnej situácie slovenskej menšiny v Maďarsku a jej perspektíva sú hlavnými témami konferencie, ktorá sa začala 30. novembra 2012 v severomaďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt). Foto: TASR/Ladislav Vallach

Z reforiem, ktoré sa uskutočňujú v Maďarsku, sa aj ďalšie dotýkajú slovenskej národnostnej menšiny, pričom najcitlivejšou je reforma školstva.

Mlynky 1. decembra (TASR) – Slováci žijúci v Maďarsku sa domnievajú, že nový volebný zákon znevýhodňuje národnostné menšiny. Zaznelo to na konferencii o situácii a perspektívach Slovákov v Maďarsku, ktorá sa začala v piatok a dnes pokračuje v severomaďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt).

Dvojdňové podujatie, ktorého účastníkmi boli zástupcovia slovenských samospráv v Maďarsku, škôl a občianskych organizácií, zorganizoval Zväz Slovákov v Maďarsku (ZSM) s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Problémom podľa účastníkov konferencie je aj registrácia voličov, ktorú zavádza nový volebný zákon. Príslušníci menšín sa už museli zaregistrovať pred dvoma rokmi.

"Vtedy sme to prijali tiež s veľkým nepochopením aj s obavami, ale vtedy si to väčšinový národ nevšímal. Teraz sa to týka väčšinového národa a teraz je to značný problém, pretože sa potvrdilo to, čo sme hovorili, že je to určité obmedzovanie volebných práv," povedala pre TASR predsedníčka ZSM Ruženka Egyedová Baráneková.

"V novom volebnom zákone je, že národnostný volič bude voliť alebo svojho národnostného kandidáta, ak chceme povedzme aby sa niekto za slovenskú národnosť dostal do parlamentu, ale tým pádom nemôže voliť svoju politickú stranu," dodala predsedníčka ZSM, podľa ktorej to je znova znevýhodnenie alebo až diskriminácia menšín.

"Som presvedčená o tom, že ak niekto žije v Maďarsku a chce zmenu, alebo povedzme nechce zmenu, tak vie, že rozhodujúcim faktorom je, aká bude vláda. Od toho sa potom odvíja osud národností. Ak sa zástupca napríklad slovenskej národnostnej menšiny dostane do parlamentu, tak tam bude mať iba poradné právo, nebude teda poslancom so všetkými právami, aké majú ostatní poslanci," zdôvodnila Egyedová Baráneková obavy slovenskej menšiny.

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Slovákov trápi existenčná neistota


Z prejavov rečníkov podujatia ďalej vyplynulo, že občiansku sféru slovenskej menšiny trápi existenčná neistota. V novembri ešte organizácie nedostali podporu na tohtoročné fungovanie. Nahrádzajú ju z vlastných finančných zdrojov.

"Môžem zodpovedne povedať, že nebyť Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí, tak my, ako Zväz Slovákov v Maďarsku neviem, či ešte existujeme," zdôraznila predsedníčka ZSM.

Z reforiem, ktoré sa uskutočňujú v Maďarsku, sa aj ďalšie dotýkajú slovenskej národnostnej menšiny, pričom najcitlivejšou je reforma školstva. Od 1. januára preberá štát školy, ktoré doteraz patrili samosprávam. Štát bude vymenovávať riaditeľov škôl.

"Štát bude rozhodovať o tom, či tá slovenčina tam bude, hoci tam sú určité možnosti, keď slovenská národnostná samospráva má právo veta, aby sa tá slovenčina učila, ale príliš veľa otáznikov je v tejto téme. S našimi slovenskými národnostnými pedagógmi, riaditeľmi škôl nebol vedený žiadny dialóg. Keby na tieto otázky boli odpovede, možno by to bolo jednoduchšie," konštatovala predsedníčka ZSM.