Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenka zvíťazila v Lotyšsku, získala ocenenie Výnimočný operátor 112

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenská víťazka pomohla vo februári minulého roku zachrániť život 16-ročnej dievčine, ktorá uviazla v snehovej kalamite cestou zo školy.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Slavomíra Korduliaková, ktorá pracuje v Operačnom stredisku Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline sa svojím profesionálnym a duchaplným prístupom v náročnej, život ohrozujúcej situácii dostala medzi najlepších záchranárov a operátorov čísla tiesňového volania 112.


Na slávnostnom galavečere v stredu (17.4.) v lotyšskej Rige zvíťazila vo svojej kategórii a získala titul Výnimočný operátor 112.

Slovenská víťazka pomohla vo februári minulého roku zachrániť život 16-ročnej dievčine, ktorá uviazla v snehovej kalamite cestou zo školy. Dievča sa muselo brodiť hlbokým snehom a nevedelo nájsť smer domov. Podchladené, dehydrované a vyčerpané zavolalo na číslo tiesňového volania 112. Slavomíra Korduliaková poskytovala obeti psychologickú podporu a vzájomnou komunikáciou ju udržiavala pri živote. Záchrannú akciu komplikovalo to, že dievča nevedelo udať popis miesta, kde sa nachádza. Operátorka komunikovala s jeho matkou a starostom obce, aby pomohli pri určovaní lokalizácie uviaznutej. Hasiči ju do hodiny našli v zlom zdravotnom stave a okamžite ju transportovali do nemocnice.

"Bol to krásny večer, plný príjemných prekvapení. Získať takúto prestížnu európsku cenu je pre mňa veľkou poctou a tiež zadosťučinením pre všetkých operátorov liniek tiesňového volania. Som veľmi šťastná, že som spolu s kolegami z celého integrovaného záchranného systému mohla byť súčasťou záchrany jedného mladého života," boli prvé dojmy držiteľky ocenenia.

Sekcia krízového riadenia v spolupráci s EENA pripravila pre ocenenú veľké prekvapenie. V Rige sa nečakane na pódiu pri odovzdávaní ocenenia stretla s Miroslavou Sadlekovou, ktorej zachránila život. Ich stretnutie sprevádzali emócie, radosť a šťastie.

Štátny tajomník MV SR Jozef Buček vníma toto ocenenie ako príležitosť pre posilnenie pozície SR ako členského štátu EÚ v oblasti záchranných služieb a uznanie náročnej a zodpovednej práce operátorov čísla tiesňového volania 112, ktorí predstavujú neviditeľný a pritom podmieňujúci nástroj pre zabezpečenie pomoci v tiesni.

112 Awards je prestížna celoeurópska súťaž pre profesionálov aj verejnosť, ktorá má za cieľ popularizovať číslo tiesňového volania 112 v celej Európskej únii a podporovať jeho správne používanie.