Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Slovensko neuzná Kosovo, povedal slovenský prezident

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident SR Ivan Gašparovič to vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Berne počas prvej oficiálnej návštevy Švajčiarska po stretnutí s prezidentkou Eveline Widmerovou-Schlumpfovou.

Bratislava/Bern 10. septembra (TASR) – Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré doteraz Kosovo neuznali ako nezávislý štát a takýto postoj bude obhajovať aj naďalej. Prezident SR Ivan Gašparovič to vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Berne počas prvej oficiálnej návštevy Švajčiarska po stretnutí s prezidentkou Eveline Widmerovou-Schlumpfovou.

"Zostávame na pozícii, ktorú sme doteraz obhajovali," podotkol Gašparovič. Budúcnosť Kosova je však podľa jeho slov v dohodách. "Ak budú tieto dohody vyúsťovať k uznaniu Kosova, Slovensko nebude v pozícii, aby takýto postoj vetovalo," dodal prezident.

Situácia v Kosove sa podľa Gašparoviča vyvíja, Srbsko má novú vládu a očakávajú sa nové rozhodnutia. "Slovensko Kosovo podporuje, aby bolo krajinou stáleho sociálneho rastu a ekonomického rozvoja," priblížil. V tomto nemá SR podľa jeho slov žiadne negatívne postoje.

Kosovo vyhlásilo vo februári 2008 jednostranne nezávislosť od Srbska a odvtedy ho ako nezávislý štát uznalo viac ako 90 krajín. K nim však napríklad nepatrí päť členských štátov Európskej únie - okrem Slovenska aj Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko. Moskva vetovala v BR OSN aj prijatie rezolúcie, ktorá by formálne ukončila v Kosove správu OSN.