Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenský kardinál Jozef Tomko oslávil 88. narodeniny

Kardinál Jozef Tomko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v Udavskom v okrese Humenné.

Bratislava 12. marca (TASR) - Slovenský kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, sa v týchto dňoch dožil 88 rokov. Pred 63 rokmi, 12. marca 1949, prijal v Ríme sviatosť kňazstva. Osobnosť kardinála Tomka je významným prínosom nielen pre slovenský národ, ale aj pre celý duchovný svet. Významne sa zaslúžil o zakladanie misijných rádov v Ázii, Afrike i Oceánii, kde bolo postavených mnoho kostolov. Zastával početné významné funkcie v Katolíckej cirkvi v Ríme.

Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v Udavskom v okrese Humenné. Na Rímskokatolíckej Cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave začal študovať v školskom roku 1943/1944. V roku 1945 ho košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma. V Pápežskom kolégiu sv. Jána Nepomuckého dostal ďalšiu kňazskú formáciu a študoval na Pápežskej lateránskej univerzite v Ríme.

Po roku 1948 sa Jozef Tomko nemohol vrátiť do vlasti. V období rokov 1950 - 1965 pracoval ako vicerektor a ekonóm Pápežského kolégia sv. Jána Nepomuckého v Ríme a venoval sa štúdiu odborných teologických disciplín na Pápežskej lateránskej i na Pápežskej gregoriánskej univerzite. Obhájil niekoľko dizertačných prác a dosiahol doktorát práv. Prednášal na viacerých univerzitách. Na Vianoce 1959 bol signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme - ustanovizne na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí. V nasledujúcich rokoch venoval veľa času a energie na vybudovanie tejto inštitúcie.

Počas Druhého vatikánskeho koncilu (1962-1965) pracoval ako odborný poradca pre vieroučné otázky. Zastupoval Katolícku cirkev na mnohých medzinárodných a ekumenických stretnutiach v rôznych častiach sveta. Biskupskú vysviacku prijal 15. septembra 1979 v Ríme, v historickej Sixtínskej kaplnke, obrad vysvätenia vykonal sám pápež Ján Pavol II. V roku 1985 sa Jozef Tomko stal prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov, aj kancelárom Pápežskej Urbanovej univerzity a bol vymenovaný za kardinála. Vykonal početné cesty do zahraničia.

Na Slovensko mohol kardinál Tomko prísť až v roku 1968, ale v čase tzv. normalizácie jeho nedobrovoľné vyhnanstvo pokračovalo. Vo vlasti sa opäť objavil až v roku 1989. Jeho vystúpenie na zasadnutí pléna Slovenskej národnej rady 21. apríla 1991 bolo historickou udalosťou. V súčasnosti je kardinál Tomko predsedom Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy.

Bohatá je aj jeho literárna tvorba. Okrem iných diel napísal napríklad štúdiu Význam sv. Cyrila a Metoda v slovenskom katolicizme a v slovenských dejinách (vyšla v Ríme v roku 1984), ktorú vydal aj v angličtine. Vydal viacero kníh približujúcich jeho misijné cesty na rôznych kontinentoch.

Kardinál Jozef Tomko je držiteľom čestných doktorátov mnohých univerzít v USA, Argentíne, v európskych a iných krajinách i ďalších ocenení. Na Slovensku ho ocenili Teologická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Lekárska fakulta Univerzity P.J. Šafárika v Košiciach či Trnavská univerzita. V roku 2002 mu prezident SR Rudolf Schuster udelil najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža 1. stupňa.