Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Smer-SD je najväčším rizikom slovenského zdravotníctva, tvrdí KDH

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uhliarik podotkol, že Zvolenská je vo funkcii takmer tri mesiace a platnosť zmlúv s ambulantnými lekármi skončila 30. júna.

Bratislava 3. júla (TASR) - Najväčším rizikom slovenského zdravotníctva je vládny Smer-SD, ktorý chce občanov zaťažovať nielen vyššími daňami či odvodmi, ale aj novými záťažami pri dostupnosti zdravotníckych služieb a nedokáže efektívne riadiť štátne podniky. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ na margo situácie okolo ambulantných lekárov, ktorí nemajú uzatvorené zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP).

"Smer sa chce vracať k socialistickému modelu zdravotníctva, čo by pre Slovensko bolo extrémne drahé. My sme k tomu pristupovali úplne opačne, aby zdravotníctvo nadobúdalo rozmer služby občanovi," zdôraznil Figeľ, ktorého strana v minulom volebnom období rezort zdravotníctva riadila. Ako príklad uviedol presadenie zákona, na základe ktorého sú slovenské lieky referencované na druhú najnižšiu úroveň v rámci EÚ či zavedenie doplatkov za lieky pre dve kategórie občanov, a to pre seniorov a zdravotne ťažko postihnutých. "Boli sme prvou vládou v dejinách, ktorá začala proces vracania doplatkov za lieky a tento model treba ešte posilniť," odkázal Figeľ.

Líder kresťanských demokratov upozornil, že o končiacich zmluvách sa vedelo už niekoľko týždňov. "Čo doteraz robila ministerka zdravotníctva?" pýtal sa. Podľa Figeľa predošlý šéf rezortu Ivan Uhliarik (KDH) v čase štrajku lekárov rokoval každý týždeň. "Toto je potrebné aj zo strany pani Zvolenskej, je potrebné nájsť dohodu," apeloval.

Uhliarik podotkol, že Zvolenská je vo funkcii takmer tri mesiace a platnosť zmlúv s ambulantnými lekármi skončila 30. júna. "Sú tri dni po vypršaní zmlúv. Čo robila takmer tri mesiace, keď rokovala až dnes? Ostatné poisťovne dokázali nájsť zhodu s lekármi, prečo to nedokázala Zvolenská? Predstavme si, keby bola jediná zdravotná poisťovňa, ako to hovoril premiér Robert Fico. Čo by sa stalo? Systém by skolaboval, nebola by uzavretá žiadna zmluva. Zvolenská by mala pochopiť, že už nepracuje v prospech poisťovne, ale pacienta," odkázal Uhliarik.

Opozičný poslanec ministerku upozornil, že ak nebude konať, bude iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného zdravotníckeho výboru a bude tiež žiadať vykonanie poslaneckého prieskumu na ministerstve zdravotníctva.