Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SMK ďakuje voličom, okolnosti kampane a volieb chce analyzovať

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erik Máder

Na predsedníctve SMK budú podľa slov tlačového odboru analyzovať všetky okolnosti kampane a volieb.

Bratislava 27. mája (TASR) - Strana maďarskej komunity (SMK) ďakuje voličom za vyjadrenú podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Situáciu považuje za čoraz vážnejšiu, na republikovom sneme strany preto plánujú analyzovať okolnosti kampane a volieb. Informoval o tom tlačový odbor SMK.

"Tentoraz sa nám nepodarilo dosiahnuť výsledok spred piatich rokov. Vieme, že tento výsledok je v našej roztrieštenej komunite čoraz ťažšie dosiahnuť," skonštatovala strana s tým, že situácia je čoraz vážnejšia.

Na predsedníctve SMK budú podľa slov tlačového odboru analyzovať všetky okolnosti kampane a volieb. "A budeme sa zaoberať otázkou, či aktuálne výsledky ovplyvnili – a do akej miery – naše vlastné chyby či nedostatky," doplnil.

Strana v Európskom parlamente mandát nezískala. Napriek tomu sa SMK vyjadrila, že jej spojenci urobia všetko pre to, aby "špecifické záujmy našej komunity nezostali nezastúpené v procese veľkých zmien, ktorý sa na úrovni Európskej únie začne už v nastávajúcich mesiacoch a bude trvať dlhé roky".

Víťazom volieb do EP na Slovensku sa stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu (20,11 percenta), za ňou nasleduje strana Smer-SD (15,72 percenta), tretia je ĽSNS (12,07 percenta). Do EP sa dostali aj kandidáti za KDH (9,69 percenta), SaS (9,62 percenta) a OĽaNO (5,25 percenta). Tesne pod hranicou zvoliteľnosti zostala SMK (4,96 percenta). Na zdolanie potrebnej päťpercentnej hranice jej chýbalo 396 hlasov.