Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SNS: R. Procházka nedozrel na funkciu prezidenta

Rafael Rafaj Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa prvého podpredsedu SNS Rafaela Rafaja medzi kritériá SNS na hlavu štátu patrí, že kandidát by mal byť aj komplexná a národne orientovaná osobnosť.

Bratislava 16. júla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) nepozná štát bez územia a nepozná ani prezidenta, ktorý by územie nepotreboval pre výkon funkcie hlavy štátu. Týmito slovami reagoval prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj na výrok poslanca Národnej rady SR Radoslava Procházku (nezávislý), ktorý chce kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

Procházka 14. júla vyhlásil, že jazyk je pre existenciu národa dôležitejší ako územie. Dodal, že bez jazyka nemôže byť ani kultúra, ani vzdelanie. "A len vzdelaný národ je aj skutočne slobodný," uviedol Procházka na oslavách 170. výročia kodifikácie spisovnej slovenčiny v Hlbokom.

"Radoslav Procházka svojím jednostranným výrokom o väčšej dôležitosti jazyka ako územia ukázal, že na funkciu hlavy štátu ešte nedozrel. To, čo je pre národnú identitu jazyk, to je pre národnú suverenitu a štátnosť územie," reagoval Rafaj. Medzi kritériá SNS na hlavu štátu podľa neho patrí, že kandidát by mal byť aj komplexná a národne orientovaná osobnosť. "Kandidát na prezidenta, ktorý sa usiluje o najvyšší post v štáte by podľa SNS mal mať jasno v chápaní všetkých podmienok štátnosti," zdôraznil Rafaj.

"Slováci boli a sú domestifikovaný národ, preto nomádske kritériá putujúceho národa nie sú nám vlastné. Zvrchovanosť v používaní a kultivovaní jazyka bola prvá etapa k suverenite a väčšina štátotvorných aktivít Slovákov súbežne smerovala aj k územnej zvrchovanosti. Jazyk Slováci mali aj Uhorsku, aj v bývalom Česko-Slovensku a predsa národno-emancipačný proces zavŕšili vlastnou štátnosťou," tvrdí Rafaj. "SNS musí s poľutovaním skonštatovať, že len forma (mladosť) nestačí a rovnako pre hlavu štátu je dôležitý aj obsah," dodal. Hoci Radoslav Procházka zdôraznil úlohu reči, bilbordmi v maďarčine si podľa SNS "zahryzol nielen do vlastného jazyka, ale aj do výlučného postavenia štátneho jazyka a na funkciu prezidenta sa preto diskvalifikoval". Prezident republiky by mal podľa SNS "integrovať spoločnosť aj výlučným používaním štátneho jazyka v oficiálnou styku".