Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠOP realizuje projekty cezhraničnej spolupráce prevažne s Maďarskom

Viacero projektov cezhraničnej spolupráce realizuje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 5. apríla (TASR) – Viacero projektov cezhraničnej spolupráce, najmä s Maďarskom, realizuje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v Banskej Bystrici s cieľom zlepšenia stavu životného prostredia, hlavne chránených území alebo chránených druhov rastlín či živočíchov.

"Neodmysliteľnou súčasťou cezhraničných projektov je, že sa zlepší zväčša dlhodobá spolupráca s našimi cezhraničnými partnermi," uviedol pre TASR riaditeľ sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP v Banskej Bystrici Michal Adamec. Projekty majú viditeľný prínos pre verejnosť i ŠOP. Ich časť je vždy zameraná aj na získavanie údajov z terénu, praktickým prínosom je zas napríklad realizovanie konkrétnych aktivít, napríklad odstraňovanie inváznych druhov, manažment územia či vydanie propagačných materiálov.

"Tam, kde je cieľom projektu nejaký výskum alebo mapovanie, bude pre nás veľkým prínosom, že budeme mať zmapované pomerne veľké územie a kvalitnú databázu o výskyte druhov živočíchov a negatívnych vplyvoch." Viditeľným výsledkom projektov zameraných na verejnosť bude zas zrekonštruovanie či vybudovanie náučných chodníkov, informačných tabúľ a pod. Teda aktivít, ktoré sú v prospech celého regiónu.

Aktuálne ŠOP realizuje sedem projektov s Maďarskom. Podľa Adamca je spolupráca s týmto štátom intenzívnejšia a dlhodobejšia. Na ďalších dvoch spolupracuje s Rakúskom (Alpsko–karpatský koridor, Revitalizácia rieky Morava) a na jednom s Poľskom (Prírodnými zákutiami Oravy). Financie pridelené pre Slovensko na projekty, ktoré sa realizujú pomocou eurofondov, sa pohybujú vo výške 11.000 – 143.000 eur.

Jedným z projektov v spolupráci s Maďarskom je aj ochrana biodiverzity spásaním stádom huculov a tradičným spôsobom hospodárenia na Muránskej planine. Prepojené sú v ňom manažment územia spásaním huculskými koňmi a podpora cestovného ruchu. "Plánuje sa tam do budúcna zriadiť Huculská magistrála ako ťahák cestovného ruchu, bude sa tam dať jazdiť na huculoch," priblížil Adamec.

Ďalší projekt predpokladá vybudovanie náučného chodníka a inštalovanie informačných tabúľ o chránených územiach alebo jaskyniach, ktoré sa nachádzajú v oblasti Slovenského krasu.

Asi pred dvoma rokmi ukončila ŠOP jeden projekt s Maďarskom. "My sme v rámci toho vypracovali štúdiu o tom, ako zlepšiť informovanosť verejnosti o našich slovenských jaskyniach a cezhraničný efekt bol, že sme chceli zvýšiť návštevnosť našich jaskýň - prilákať maďarských turistov na návštevu slovenských jaskýň," objasnil Adamec.