Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Špecializované policajné úrady sa zlúčia do NAKA

NAKA bude mať Národnú jednotku finančnej polície, Národnú protikorupčnú jednotku, Národnú protizločineckú jednotku a Národnú protidrogovú jednotku.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Úrad boja proti korupcii a Úrad boja proti organizovanej kriminalite sa od 1. decembra tohto roku zlúčia. Názov novej zložky bude Národná kriminálna agentúra (NAKA). Potvrdil to prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Dva špecializované úrady sa zlúčia po ôsmich rokoch od vzniku. Nová štruktúra má priniesť lepšiu špecializáciu policajtov, zefektívnenie ich práce aj lepšie výsledky v odhaľovaní a vyšetrovaní daňovej trestnej činnosti.

NAKA bude mať Národnú jednotku finančnej polície, Národnú protikorupčnú jednotku, Národnú protizločineckú jednotku a Národnú protidrogovú jednotku. Všetky budú rozdelené podľa územnej pôsobnosti na oddelenia Bratislava, Západ, Stred a Východ. V centrále bude ešte Odbor podpory riadenia a medzinárodnej spolupráce, Finančná spravodajská jednotka a Jednotka operatívneho nasadenia.

Policajný prezident zdôraznil, že do novej štruktúry prejdú všetci policajti zo zaniknutých úradov a počet riadiacich pracovníkov sa nezvýši. Prípady, ktoré majú títo policajti rozpracované, im aj po novom zostanú. Sťahovanie policajtov sa zatiaľ nekoná, ďalšie zmeny by podľa Gašpara mali prebiehať v budúcom roku. Kto bude šéfom novej agentúry, zatiaľ nie je známe. Gašpar potvrdil, že súčasní riadiaci pracovníci budú v 90 percentách riadiť aj odbory po zmene štruktúry.