Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Športový výbor zhodnotil komunikáciu s novým rezortom pre šport

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na podujatí sa zúčastnil aj podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), vo svojom vystúpení zdôraznil previazanosť cestovného ruchu a športu.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Zhodnotenie činností počas prvých troch mesiacov existencie Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, informácie o činnosti Fondu na podporu športu (FNPŠ) či o ďalších otázkach štátnej športovej politiky zazneli počas utorkového pracovného stretnutia členov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Bližšie informácie priniesol slovenský olympijský orgán na svojom webe.

Zástupcovia športového hnutia privítali vznik nového rezortu a jeho doterajšiu komunikáciu. "Máme s kým rokovať, zdieľať údaje a spoločne hľadať, čo je pre slovenský šport najlepšie. Športové hnutie môže byť príkladom pre ostatné sféry spoločnosti, ako diskutovať a hľadať názorové prieniky," povedal na úvod stretnutia predseda SOŠV Anton Siekel.

Minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi (nominant SNS) ozrejmil činnosti, ktoré urobili pracovníci jeho rezortu za prvé týždne svojej činnosti. Spomenul pasportizáciu športovísk či vývoj Informačného systému športu. Upozornil aj na prípravu novely zákona o športe či FNPŠ, taktiež medzirezortné hľadanie navýšenia zdrojov pre šport. "Hľadáme aj možnosti, aby mal šport podporu zo strany Slovakia Travel a ešte vo väčšej miere ako doteraz od lotériovej spoločnosti Tipos," povedal Dušan Keketi. Pripustil zároveň, že činnosť rezortu i jeho personálneho zázemia stále limituje proces hľadania priestorov, v ktorých bude pôsobiť, taktiež je ešte len v štádiu príprav web ministerstva.

Na podujatí sa zúčastnil aj podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), vo svojom vystúpení zdôraznil previazanosť cestovného ruchu a športu. "Šport a cestovný ruch sú strategickými tvorcami hrubého domáceho produktu. Na Slovensku tieto oblasti dnes produkujú približne tri percentá HDP, ale v Maďarsku až desať percent," upozornil.

Danko takisto vyzval športové zväzy, aby boli aktívnejšie pri príprave infraštruktúrnych projektov, ktoré sa môžu uchádzať o podporu z FNPŠ. Deklaroval, že do športu chce súčasná vláda investovať viac peňazí, ročne 50 až 60 miliónov eur. Za dôležité považuje efektívny systém ich rozdelenia.

Diskutovalo sa i tom, prečo napriek zvýšeným investíciám začína slovenský šport výrazne zaostávať za svetovou špičkou, rečníci pritom poukázali aj na nízky počet miesteniek na tohtoročné olympijské hry v Paríži. Systémovými riešeniami, ktoré by mali posunúť slovenský šport dopredu, by sa mal preto na jeseň venovať i tematická konferencia s pracovným názvom "Ako ďalej, slovenský šport?".