Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Je spustený 6. ročník súťaže pre základné školy Hovorme o jedle

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Žiaci základných škôl (ZŠ) budú v tomto týždni až do piatka 19. októbra počas vyučovania hovoriť, kresliť, písať a fotografovať na tému jedlo, výživa a význam potravín.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) spustila 6. ročník týždňa Hovorme o jedle. Žiaci základných škôl (ZŠ) budú v tomto týždni až do piatka 19. októbra počas vyučovania hovoriť, kresliť, písať a fotografovať na tému jedlo, výživa a význam potravín. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Uviedla, že oficiálne otvorenie týždňa aktivít Hovorme o jedle sa tentokrát uskutočnilo v Základnej škole na Vazovovej ulici v Bratislave. Predseda Únie potravinárov Slovenska a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu (zväz je členom SPPK) Stanislav Voskár odovzdal tamojším prvákom mliečne výrobky ako pozornosť od slovenských mliekarov. Práve téma mlieka a mliečnych výrobkov je jednou z vyhlásených denných tém, na ktoré budú počas pracovného týždňa žiaci ZŠ vypracovávať rôzne projekty.

"Stále máme veľké rezervy v oblasti vzdelávania našich spotrebiteľov všetkých vekových kategórií v rámci výživy a významu potravín vyrobených na Slovensku. Aj preto pokračujeme s projektom Hovorme o jedle a už šiesty rok v spolupráci s učiteľmi základných škôl vychovávame najmladšiu generáciu spotrebiteľov. Počas trvania projektu sa o potravinách učili už desiatky tisíc žiakov," povedal na ZŠ Vazovova Voskár.

Tento rok sa podľa Holéciovej do aktivít týždňa Hovorme o jedle zapojilo celkovo 452 základných škôl z celého Slovenska. Pre žiakov je v aktuálnom týždni pripravená výtvarná súťaž "Chutné maľovanie", literárna súťaž "Kúzlo dobrého jedla", fotografická súťaž "Očami gurmána" a súťažno-vzdelávacia aktivita "Hovorme o jedle".

"Projekt, ako je Hovorme o jedle, je veľmi dôležitý a prínosný. Obchody ponúkajú pre spotrebiteľa množstvo potravín, z ktorých si každý deň v obchode vyberáme. Preto je potrebné, aby už deti začali vnímať, prečo je dôležité zdravo sa stravovať," uviedla koordinátorka projektu Hovorme o jedle na ZŠ Vazovova Daniela Tokárova Gaburjáková.

Cieľom projektu je podľa Holéciovej vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.

Holéciová dodala, že výhercov zaujímavých cien vyhlási Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na slávnostnom vyhodnotení 16. novembra 2018 v Bratislave.