Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky začali druhý týždeň a piaty rokovací deň 12. schôdze diskusiou o vládnom návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní. Predstavil ho minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.



Kysucké Nové Mesto - Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov. Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre útok medvedice z 21. apríla na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.



Banská Bystrica - Mimoriadna situácia v súvislosti s lykožrútovou kalamitou platí od včera aj v okresoch Revúca a Detva. Dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného úradu Banská Bystrica, ktoré zverejnili viaceré samosprávy.

Na archívnej snímke turistický chodník lemujú lykožrútom napadnuté smreky.
Foto: TASR Milan Kapusta


Bratislava - Hlasovať v júnových eurovoľbách na území Slovenskej republiky môže aj občan iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorý má na Slovensku trvalý pobyt. Musí však najneskôr do 29. apríla požiadať o zápis do zoznamu voličov a predložiť vyhlásenie. Takýto volič bude rozhodovať o slovenských europoslancoch. Hlasovať môže len v jednom štáte.



Bratislava - Bratislavská Petržalka má nového poslanca. Zložením poslaneckého sľubu na zasadnutí miestneho zastupiteľstva sa ním stal Juraj Mravec. V miestnom poslaneckom zbore nahradil Jakuba Kuruca, ktorý sa v apríli vzdal poslaneckého mandátu pre falšovanie identity.



Kežmarok - Výpoveďou ďalšieho svedka bude zajtra v Kežmarku pokračovať súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov.



Budapešť - V Maďarsku sa v súčasnosti realizujú čínske investičné projekty v hodnote približne šesť biliónov maďarských forintov (15,23 miliardy eur), ktoré vytvoria okolo 25.000 nových pracovných miest, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Kyjev - Ruské dronové útoky v noci na dnes zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.



Drážďany/Peking - Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Putá, ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík


Lima - Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou. Ana Estradová roky bojovala na peruánskych súdoch za právo na dôstojnú smrť v krajine, kde sú eutanázia a asistovaná samovražda nezákonné. Výnimku v podobe práva rozhodnúť sa, kedy ukončí svoj život, získala v roku 2022.



Bratislava - Slovenskú hokejovú reprezentáciu oficiálne posilní na svetovom šampionáte v Prahe a Ostrave prvých päť hráčov zo zámorskej NHL. Budúci týždeň sa do prípravy národného tímu zapoja obranca Šimon Nemec a kvarteto útočníkov Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil a Pavol Regenda, ktorý väčšinu ročníka odohral na farme v AHL.



New York - Hokejisti Toronta zvíťazili v druhom zápase 1. kola play off NHL na ľade Bostonu 3:2 a vyrovnali stav série na 1:1. O triumfe Maple Leafs rozhodol v 53. minúte Auston Matthews. Carolina uspela aj v druhom stretnutí s New Yorkom Islanders, keď otočila z 0:3 na 5:3. Štart do štvrťfinálovej série Západnej konferencie sa vydaril hráčom obhajcu titulu z Vegas Golden Knights, ktorí triumfovali na ľade Dallasu 4:3. Edmonton zdolal Los Angeles 7:4, Zach Hyman sa blysol hetrikom a kapitán Connor McDavid si pripísal päť asistencií.