Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Biele vrany 2017 získali Š. Straka, Z. Hlávková, P. Szalai a E. Baláž

Tohtoročnými laureátmi ocenenia Biela Vrana 2017 sa stali bývalí zamestnanci Ministerstva zahraničných vecí SR Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, psychológ Štefan Straka a ochranár Erik Baláž. Ocenenia udelili aliancia Fair-play a občianske združenie Via Iuris po desiatykrát 17. novembra 2017 v Bratislave. Na snímke zľava bývalí zamestnanci Ministerstva zahraničných vecí SR Pavol Szalai a Zuzana Hlávková, psychológ Štefan Straka a ochranár Erik Baláž po skončení tlačovej konferencie. Foto: TASR/Marko Erd

Sošky bielych vrán pre laureátov už tradične vytvoril uznávaný výtvarník Fero Guldan.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Ocenenie Biela vrana si tento rok odniesol Štefan Straka, ktorý už desať rokov učí Rómov ekologickému farmárčeniu, Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, ktorí upozornili na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva, a ochranár Erik Baláž, ktorý stál na čele záchrany Tichej a Kôprovej doliny pred vyrúbaním po kalamite v Tatrách. Ocenenie odovzdali Aliancia Fair-play a VIA IURIS už po desiaty raz. Cenu udeľujú ľuďom za dôslednú obhajobu verejného dobra často napriek prekážkam.

Straka je psychológ a zakladateľ občianskeho združenia Svatobor, ktoré už desať rokov učí Rómov ekologickému záhradníčeniu. Chce ich tak priviesť k potravinovej sebestačnosti. Združenie pôsobí v okrese Vranov nad Topľou, regióne s veľkým počtom rómskych osád. "Snaží sa pozitívne ukázať, ako si môžu ľudia, ktorí trpia chudobou a podvýživou, zabezpečiť kvalitné potraviny či palivo," uviedli hodnotitelia. "Ocenený bol za vytrvalú oddanosť tomuto netradičnému inovatívnemu prístupu, ktorým spoločnosti ukazuje možné pozitívne riešenia, prispieva k lepšiemu spolužitiu a zníženiu napätí medzi etnikami," uviedli organizátori. V roku 2015 získal Svatobor medzinárodnú cenu gramotnosti, ktorú udeľuje UNESCO.

Ochranár Erik Baláž stál na čele záchrany Tichej a Kôprovej doliny pred vyrúbaním po kalamite v Tatrách a významnou mierou sa zaslúžil o vznik a ochranu najväčšieho divokého prostredia na Slovensku i jedného z najväčších v Európe. "Ocenený bol za výnimočnú vytrvalosť a oddanosť svojmu poslaniu získať ľudí pre ochranu prírody, schopnosť vytvárať v nich vzťah k prírode a spájať rôznych aktérov," vysvetlili hodnotitelia.



Hlávková a Szalai sú bývalí zamestnanci ministerstva zahraničných vecí, ktorí sa podieľali na príprave slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Narazili tam na pochybné postupy v zadávaní zákazky na predstavenie loga slovenského predsedníctva, na ktoré sa snažili upozorňovať. Dvojicu ocenili "za dôslednú a poctivú obhajobu verejných financií, opakovanú snahu o nápravu vnútri inštitúcie, ale aj následnú odvahu pomenovať problémy a pokúsiť sa o nápravu verejne napriek mocenskej prevahe, ktorá stála proti nim počas tejto najprestížnejšej udalosti ostatných rokov na Slovensku".



"Ocenenie tento rok vyzdvihlo mladých ľudí, ktorí prišli pracovať pre štát plní ideálov a tie sa aj snažili dôsledne naplniť. Keď sa to nepodarilo, odišli z prestížneho zamestnania. Ukázali ľuďom, že štátni úradníci môžu byť poctiví aj napriek presile nadriadených," uviedla riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Biela vrana si podľa jej slov v ostatných rokoch významnejšie všíma príbehy ľudí, ktorí idú dlhodobo proti prúdu, testujú nové, pozitívne prístupy a zásadne menia naše postoje.

"Dnes, keď extrémistické politické sily čoraz agresívnejšie útočia na slobodnú a autentickú občiansku spoločnosť, je dôležité si pripomínať, ako konkrétne aktívni občania, ich iniciatívy a organizácie pomáhajú ľuďom, ohrozeným komunitám či životnému prostrediu. Biele vrany sú už desať rokov veľmi dobrým príkladom, že občianska angažovanosť má zmysel a prináša výsledky," povedal výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát.

Laureátov 10. ročníka vybrala Rada Bielej vrany. Sošky bielych vrán pre laureátov už tradične vytvoril uznávaný výtvarník Fero Guldan. Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu.