Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SR chce posilňovať politické a ekonomické vzťahy so Saudskou Arábiou

Na archívnej snímke Ivan Korčok Foto: TASR Pavel Neubauer

Na stretnutí so svojím saudskoarabským kolegom Korčok vyzdvihol úlohu Saudskej Arábie ako dlhodobého strategického partnera EÚ v regióne a hovorili aj o otvorení honorárneho konzulátu SR v Džidde.

Rijád 26. apríla (TASR) - Slovensko má záujem na posilnení politického dialógu a ekonomickej spolupráce so Saudskou Arábiou. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok počas pracovnej cesty v saudskoarabskej metropole Rijád. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Na štvrtkovom stretnutí so svojím rezortným kolegom Nizárom bin Ubajdom Madaním navrhol vytvoriť pravidelný mechanizmus konzultácií medzi oboma ministerstvami a podpísať Memorandum o porozumení. "Som presvedčený, že by to bol užitočný nástroj na urýchlenie prác na ďalších potrebných bilaterálnych dohodách, ktoré sa pripravujú," zhodnotil Korčok.

Korčok a Madaní sa rozprávali aj o situácii v Sýrii. "Sme hlboko znepokojení eskaláciou situácie v Sýrii. Slovenská republika rozhodne odsudzuje akékoľvek použitie chemických zbraní voči civilnému obyvateľstvu. Tí, ktorí sú za tento útok zodpovední, musia byť odovzdaní spravodlivosti," uviedol štátny tajomník MZVaEZ SR. V tejto súvislosti spomenul tohtotýždňovú darcovskú konferenciu pre Sýriu v Bruseli, na ktorej sa Slovensko zaviazalo prispieť sumou ďalších 600.000 eur na konkrétne humanitárne aktivity v Sýrii.

Na stretnutí so svojím saudskoarabským kolegom Korčok vyzdvihol úlohu Saudskej Arábie ako dlhodobého strategického partnera EÚ v regióne a hovorili aj o otvorení honorárneho konzulátu SR v Džidde.

Z hlavného mesta Saudskej Arábie odcestuje Korčok vo štvrtok podvečer do Bruselu, kde sa v piatok 27. apríla zúčastní na zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.