Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Americký veľvyslanec udelil ceny za ľudské práva a transparentnosť

Na snímke mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec USA v Slovenskej republike Adam Sterling Foto: TASR/Andrej Galica

Adam Sterling udelil ocenenia v troch kategóriách.

Bratislava 23. mája (TASR) - Dodržiavanie ľudských práv na celom svete je jednou z najvyšších priorít vlády Spojených štátov, uviedol dnes americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling pri príležitosti šiesteho ročníka udeľovania Ceny za ochranu ľudských práv a slobôd.

Americký veľvyslanec udelil ocenenia v troch kategóriách: Cena obhajcu ľudských práv, Cena za transparentnosť a Cena Odvážne ženy.

Cenu obhajcu ľudských práv získala občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko. Americký veľvyslanec vyslovil iniciatíve uznanie za zvyšovanie povedomia verejnosti o nebezpečenstvách extrémizmu a tiež za poskytovanie priestoru pre obyvateľov v rôznych oblastiach Slovenska, aby sa podelili o svoje názory na túto tému.

"Našou snahou je vyjadriť sa proti všetkým formám nenávisti, neznášanlivosti, xenofóbie a extrémizmu. Chceme podporiť všetkých ľudskoprávnych aktivistov v rámci Slovenska," povedal zakladateľ iniciatívy Michal Karako. Dodal, že úlohou združenia je organizovať koncerty a verejné diskusie na tému extrémizmu v regiónoch, na ktoré podľa neho politici zabúdajú. Ide o oblasti s vysokou mierou nezamestnanosti a vysokou podporou radikálnych myšlienok a politických strán.

Žilinské občianske združenie Proti korupcii dostalo ocenenie v kategórii Cena za transparentnosť. Združenie podľa amerického veľvyslanca dohliada na inštitúcie verejnej samosprávy s cieľom obmedziť priestor pre nezákonné konanie a nehospodárne výdavky. Medzi najzaujímavejšie aktivity združenia patrí protikorupčný festival, ktorý organizuje od roku 2014, ako aj diskusie o korupcii pre študentov i širokú verejnosť.

Nezisková organizácia Fenestra získala ocenenie Odvážne ženy ako uznanie ich 20-ročného úsilia a práce v oblasti a prevencie rodovo podmieneného násilia na Slovensku. Fenestra, ktorá vznikla v roku 1998, je prvou mimovládnou organizáciou na Slovensku na pomoc obetiam domáceho násilia.

"Tešíme sa na pokračovanie spolupráce veľvyslanectva s občianskou spoločnosťou a slovenskou vládou v úsilí presadzovania práv menšín, podpory reforiem nasmerovaných k posilňovaniu právneho štátu a zvyšovaniu transparentnosti. Spolupráca medzi vládami a občianskou spoločnosťou je kľúčová k dosiahnutiu zmysluplného pokroku pri ochrane ľudských práv," uviedol na slávnostnom odovzdávaní ocenení americký veľvyslanec.