Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výpoveďou expríslušníkov ŠtB pokračoval súdny spor Babiš verzus ÚPN

Andrej Babiš v pojednávacej miestnosti. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Babiš sa na proces nedostavil a súhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Výpoveďami dvoch svedkov - bývalých dôstojníkov komunistickej tajnej služby dnes pokračovalo civilné pojednávanie, ktoré vedie minister financií ČR Andrej Babiš v spore na ochranu osobnosti s Ústavom pamäti národa (ÚPN) v kauze údajnej spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

Babiš sa na proces nedostavil a súhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Právni zástupcovia ÚPN dnes na záver pojednávania nečakane uviedli, že sa nebránia mimosúdnej dohode s Babišom. Požiadali o lehotu sedem dní, aby súdu mohli oznámiť či trvajú na svojom pôvodnom návrhu výsluchom ďalších svedkov. Babišovi advokáti však svojmu klientovi navrhnú, vzhľadom na "závažné spolitizovanie celého prípadu, aby s prípadnou mimosúdnou dohodou nesúhlasil".

"S Babišom som sa osobne nikdy nestretol, nepoznám ho, neviem k tomu nič uviesť, keďže ide o obdobie spred viac ako 30 rokov. Som po dvoch mozgových príhodách. Veľa vecí som zabudol. Nepoznám ani svojich bývalých kolegov," povedal svedok - bývalý príslušník Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) a aj Štb František Hakač, ktorý bol jej príslušníkom približne 21 rokov. Svedok si nespomenul ani na to, či podpis na zväzku Bureš je jeho. "Mohol to napísať hocikto. Neviem to identifikovať," povedal mimo iného. "Ja som nepodvádzal," povedal však na strane druhej s tým, že fiktívne zväzky nezakladal. Hakač sa však nechcel podrobiť grafologickému preskúmaniu svojho podpisu na zväzkoch.

"S Babišom som sa nikdy nestretol a ani ho nepoznám a nie som ani vo vzťahu s odporcom ÚPN. O čo ide v tomto konaní viem z internetu," povedal zasa druhý svedok Július Šuman, ktorý pracoval 12 rokov ako operatívec na XII. správe ŠtB. Práve on založil spis dôverníka s krycím menom Bureš na ministra Babiša. "Babiš o založení spisu nevedel a ani nebol kontaktovaný. Nepodpísal viazací akt. Správa o získaní agenta Bureša teda nie je pravdivá," povedal ďalej svedok, ktorý si na bližšie súvislosti po 31 rokoch nepamätá.

Právni zástupcovia ÚPN dnes predložili ako dôkaz kópiu ďalšieho zväzku Ekron, ktorý súvisí s už odporcom predloženým zväzkom Turek. Z neho vyplýva, že spis bol zavedený na podozrenia úplatkov medzi Petrimexom a tureckou firmou Ekron a ide o zdroj zo zväzku Bureš, kde je vedený minister ČR Babiš. Proces je najnovšie odročený na 15. mája.

Naposledy sa v tomto spore na ochranu osobnosti konalo pred nižším bratislavským súdom koncom januára tohto roku. Spolupráca ministra financií ČR s ŠtB, ktorá je uvedená vo zväzku Bureš, nebola vedomá, vypovedal tak vtedy pred súdom bývalý operatívny pracovník ŠtB a bývalý kapitán Andrej Kuľha, ktorý dal Babišov zväzok pod menom Bureš archivovať v roku 1988 a mal ho posledný v rukách. Podľa neho Babiš na 98 percent nebol príslušníkom ŠtB. "Osobne som Babiša nepoznal a nepoznám a nikdy som sa s ním nerozprával," povedal mimo iného Kuľha. On prevzal "objekt" podniku zahraničného obchodu Petrimex s agentúrnou sieťou, kde bol aj zväzok Bureš. Spis dal do archívu. V Petrimexe pracoval práve Babiš.

Chaotický spis

Spis Bureš bol podľa tohto exdôstojníka ŠtB vedený účelovo a chaoticky. Bol vedený bez vedomia agenta Bureša, obsahoval informácie, ktoré sa dali získať oficiálnou cestou. "Chýbali tu základné previerky, obsah nebol usporiadaný, v spise chýbalo množstvo dokumentov. Obsah spolupráce vo zväzkoch je falzifikovaný," povedal svedok. Nadviazanie spolupráce Babiša s ŠtB sa nemohlo, ako sa uvádza v spise, konať na verejnosti vo vinárni, ale prebiehalo v konšpiračných bytoch. Na XII. agentúrnej správe ŠtB sa zneužívali finančné prostriedky práve verbovaním fiktívnych agentov.

"Keby som na pojednávanie neprišiel, všetky médiá by potom písali, že sa bojím," povedal v pojednávacej sále nový český minister Babiš, ktorý na januárovom pojednávaní aj v minulosti rázne poprel, že by bol agent ŠTB. Podľa neho ide o politický proces. "Je jasné, že ten človek viedol ten zväzok na mňa bez toho, aby som to vedel. My sme ako pracovníci zahraničného obchodu mali povinnosť písať záznamy z hovorov s cudzími partnermi, zápisy zo služobných ciest, toto všetko sa dávalo na zvláštny útvar, kde samozrejme potom si eštebáci uľahčovali prácu a chodili tam vypisovať nejaké veci, čiže je to od začiatku zmanipulované. Nikdy som nič nepodpísal, nič som neurobil, vydierali ma a som na nejakom zozname a to je všetko. A z toho sa dnes robí kvázi politický proces," povedal novinárom po odchode zo súdu Babiš.

Na Okresnom súde Bratislava I Babiš a jeho právni zástupcovia žalujú v civilnom spore na ochranu osobnosti ÚPN, ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Materiál zverejnili pred približne dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá. Babiš nebol ani agentom ŠtB, ani s ňou vedome nespolupracoval, uviedli na pojednávaní na začiatku júna 2013 jeho advokáti. Ide teda podľa právnych zástupcov podnikateľa o neoprávnený zásah do jeho osobnostných práv a práve preto žaluje ÚPN.