Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Štefanec i Záborská kritizujú zastupovanie Pellegriniho Babišom

Anna Záborská Foto: TASR/Jozef Ďurník

Europoslankyňa Monika Beňová v tom ale žiaden problém nevidí, kolegom odkázala, aby sa radšej snažili prispeť k upokojeniu situácie.

Bratislava 23. marca (TASR) - Europoslanci Ivan Štefanec i Anna Záborská kritizujú súčasnú situáciu na summite EÚ v Bruseli. Nepáči sa im, že nového premiéra Petra Pellegriniho zastupuje v piatok na tomto vrcholnom podujatí český premiér v demisii Andrej Babiš.

Europoslankyňa Monika Beňová v tom ale žiaden problém nevidí, kolegom odkázala, aby sa radšej snažili prispeť k upokojeniu situácie. Pellegrini je v piatok v Národnej rade SR, nová vláda sa uchádza o dôveru v parlamente.

"Je to nešťastne zvolené riešenie," myslí si Záborská. "A to nielen pre to, že Babiš je premiérom v demisii, treba myslieť i na to, čo všetko sa o ňom hovorí," povedala. Štefanec v tejto súvislosti dokonca hovorí o hanbe. Záborská si myslí, že zastupovanie Pellegriniho v piatok na summite nebolo nutné, "skôr by privítala, keby sa zo summitu v tento deň ospravedlnil pre potrebu byť na Slovensku". "Určite by to v Bruseli pochopili," uviedla.

"Takto zvolený postup je v poriadku," oponovala Beňová. Je to podľa nej pochopiteľné, keďže Pellegrini potrebuje byť v piatok na Slovensku. Poukázala, že nejde o prvý prípad vzájomného zastupovania sa lídrov EÚ na vrcholnom podujatí. "Nemyslím si, že odznie niečo, čo si Peter Pellegrini s Andrejom Babišom neprediskutovali a ak by aj bolo, tak sú určite v kontakte," myslí. Podľa Beňovej netreba hľadať problémy tam, kde nie sú. "A požiadala by som slovenských europoslancov, aby sa aj oni snažili upokojiť situáciu," dodala Beňová.

Summit EÚ v Bruseli je dvojdňový, Pellegrini sa ňom vo štvrtok (22.3.) zúčastnil, na Slovensko prišiel neskoro v noci. V piatok SR na summite zastupuje český premiér v demisii Andrej Babiš. Nejde o prvý prípad vzájomného zastupovania na vrcholnom stretnutí lídrov EÚ. Robert Fico v marci 2017 zastúpil bývalého predsedu českej vlády, ktorý dvojdňový summit nedokončil pre snem ČSSD v Brne. Fico vtedy zastúpil Sobotku rovnako v druhý, neformálny deň summitu, keď sa už neprijímajú žiadne závery.