Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Stíhaní za krátenie daní by sa mohli vykúpiť

Anton Martvoň Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Anton Martvoň a Daniel Duchoň predložia takýto návrh po na najbližšiej schôdzi parlamentu.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Ľudia, ktorí sú stíhaní za krátenie dane a poistného by sa mohli zo svojho prehrešku vykúpiť a to tak, že dlžnú čiastku zaplatia štátu. Poslanci Národnej rady SR Anton Martvoň a Daniel Duchoň (obaja zo Smeru-SD) predložia takýto návrh po na najbližšiu schôdzu parlamentu.

Takzvanú účinnú ľútosť bolo možné pri daňových trestných činoch uplatniť aj doteraz, avšak nie je pri všetkých. "Chceme zjednotiť účinnú ľútosť pri všetkých daňových trestných činoch, lebo doteraz sa to netýkalo krátenia dane. Účelom je získať viac peňazí do štátneho rozpočtu," povedal TASR Martvoň. Zneužívaniu účinnej ľútosti by zase malo zamedziť ďalšie opatrenie, podľa ktorého sa už na účinnú ľútosť v daňových trestných činoch nebudú môcť spoliehať tí, ktorí boli počas predchádzajúcich 24 mesiacov za takúto trestnú činnosť postihnutí alebo stíhaní.

Krátenie dane a poistného je podľa Martvoňa najbežnejší daňový trestný čin, ku ktorému dochádza aj pri účtovných chybách. Občanom podľa neho zmena pomôže, aby neboli zbytočne trestne stíhaní a štátu tým, že peniaze nebude musieť vymáhať. Ak poslanecký návrh, ktorý vznikol pri spolupráci s ministerstvom spravodlivosti, parlament schváli, nové pravidlá by mohli platiť od nového roka.