Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: TRIASLA SA ZEM: Stredné Považie zasiahlo zemetrasenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cítili ho ľudia v širšej oblasti Trenčianskeho kraja.

Trenčianske Teplice 17. augusta (TASR) – Stredné Považie zasiahlo v piatok skoro ráno zemetrasenie. Epicentrum malo v Trenčianskych Tepliciach. Informoval na svojom profile na sociálnej sieti portál iMeteo.sk.

„Oblasťou Považia otriaslo dnes o 3.25 h zemetrasenie. Epicentrum malo pri Trenčianskych Tepliciach v hĺbke dva kilometre pri vodnej nádrži Baračka. Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) kategorizovalo zemetrasenie na silu 2,9 stupňa Richterovej škály,“ informuje iMeteo.sk na sociálne sieti.

Zemetrasenie podľa portálu cítili ľudia v širšej oblasti Trenčianskeho kraja, informovali ich o tom obyvatelia z Dubnice nad Váhom, Trenčína a Ilavy.

„Podľa všetkých dostupných informácií, žiadne škody v meste nie sú hlásené, ani registrované. Okrem mierneho vystrašenia všetci obyvatelia aj návštevníci sú v poriadku,“ informoval na sociálnej sieti primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty.



Hrádza vodnej nádrže Baračka nie je po piatkovom zemetrasení poškodená

Na hrádzi vodnej nádrže Baračka v Trenčianskych Tepliciach nezistili vodohospodári v súvislosti s piatkovým zemetrasením žiadne anomálie, priesaky, trhliny či poškodenia. TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

"Naši pracovníci dnes realizovali vizuálnu kontrolu zemného telesa hrádze, betónového telesa združeného šachtového priepadu a hladiny v sondách na vzdušnej strane hrádze zameranú na možný vznik trhlín, zosunu či prepadnutia svahu a nepredvídaných priesakov," uviedol Machava.

Ako dodal, vodohospodári majú na vodnej nádrži Baračka vybudovaný systém pozorovacích sond a vzťažných bodov, kde sú sledované pravidelne hydrologicko–hydraulické pomery v oblasti telesa hrádze a podložia a realizované geodetické merania zvislých posunov.

"Posledné merania zvislých posunov sme realizovali minulý rok. Podľa nich je stavba konsolidovaná, neboli zistené žiadne anomálie či odchýlky od medzných hodnôt. Priehradu budeme monitorovať a kontrolovať aj v nasledujúcich dňoch," doplnil hovorca SVP.

Prehľad zemetrasení na území Slovenskej republiky za posledné obdobie



15.-16. júla 2018 - Obyvatelia viacerých obcí v okolí Bardejova pocítili slabé zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 2,6. Došlo k nemu pri obci Krynica asi sedem kilometrov od slovensko-poľskej hranice.

5. novembra 2015 – Rajeckou dolinou otriaslo 15 minút pred polnocou zemetrasenie s magnitúdou 2,5 a epicentrom päť kilometrov (km) od Rajca pri obci Rajecká Lesná v Strážovských vrchoch.

3. novembra 2015 - Stredné Slovensko zasiahlo zemetrasenie s lokálnou magnitúdou 3,2, ktoré bolo aj makroseizmicky pozorované obyvateľmi okolitých obcí, epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo medzi Brusnom a Breznom.

17. januára 2013 - Na území južného Slovenska pri obci Kolárovo došlo o 11.50 h k slabému zemetraseniu s lokálnou magnitúdou 2,9.

18. novembra 2012 - Pri obci Chtelnica, neďaleko Piešťan, došlo o 22.23 h k slabému zemetraseniu v sile 1,8 stupňa. Zemetrasenie zaznamenali seizmické stanice Národnej siete seizmických staníc a stanice lokálnej siete Malé Karpaty, pocítili ho aj občania okolitých obcí.

31. mája - 1. júna 2012 – K slabému zemetraseniu s lokálnou magnitúdou 2,7 pod Tatrami došlo o 23.35 h neďaleko obce Vernár, okres Poprad. Nasledujúci deň ráno pred 6.00 h obyvatelia pocítili ďalší slabý otras (lokálna magnitúda 2,1).

5. marca 2012 - Na Záhorí, asi päť kilometrov severovýchodne od obce Studienka, bolo približne tri minúty pred polnocou slabé zemetrasenie s hodnotou 2,9 stupňa. Po tomto zemetrasení vzniklo ešte päť otrasov s magnitúdou najmenej o 1,7 stupňa menšou, ktoré nemali makroseizmické účinky.

22. júla 2011 - Seizmologická stanica zaznamenala slabé zemetrasenie severne od Piešťan. Lokálna magnitúda zemetrasenia bola 1,8.

29. januára 2011 – Na viacerých miestach v Maďarsku zaznamenali zemetrasenie. Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 4,8 bolo na polceste medzi Budapešťou a Györom. V Komárne, ktoré bolo zo slovenských miest najbližšie k epicentru, viacero rodín po zemetrasení vybehlo z obytných blokov.

4. apríla 2010 - Obyvatelia niekoľkých obcí na východnom Slovensku pocítili otrasy zeme. Ohniská zemetrasení boli plytké, maximálne do hĺbky 5 km. Najprv vzniklo slabšie zemetrasenie. Približne o 20 minút neskôr vzniklo ďalšie zemetrasenie, ktorého magnitúdu odhadli na 0,6. Prejavy zemetrasení nahlásili obyvatelia deviatich obcí (Hudcovce, Humenné, Kladžany, Nižný Hrušov, Pusté Čemerné, Rakovec nad Ondavou, Strážske, Vranov nad Topľou a Vybúchanec).