Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

STU: České a slovenské elektrotechnické a IT fakulty založili alianciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Aliancia podľa prezidenta aliancie a dekana Fakulty elektrotechnickej Západočeskej univerzity v Plzni Zdenka Peroutka združuje a umožňuje spoločne využívať unikátne zdroje a technológie.

Bratislava 21. mája (TASR) - Šestnásť českých a slovenských elektrotechnických a IT fakúlt založilo v stredu (15. 5.) na konferencii FELAPO 2024 Alianciu pre elektrotechniku a informatiku. Jej cieľom bude zvýšiť záujem stredoškolských študujúcich o elektroinžinierske odbory a vzájomne koordinovať strategické výskumné projekty. TASR o tom informovali z Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorá konferenciu organizovala.

"Sme si vedomí, že spoločným a jednotným postupom v oblasti propagácie a popularizácie technického vzdelávania možno efektívne zacieliť na zvýšenie záujmu stredoškolských študujúcich o technické odbory, čo je zásadné pre zabezpečenie budúcej generácie odborníkov a odborníčok potrebných pre priemyselný sektor a národné hospodárstvo," uviedol zvolený prezident aliancie a dekan Fakulty elektrotechnickej Západočeskej univerzity v Plzni Zdeněk Peroutka.

Aliancia podľa jeho slov združuje a umožňuje spoločne využívať unikátne zdroje a technológie. Podotkol, že fakulty podpisom memoranda deklarovali ich snahu o spoluprácu, jednotné vystupovanie a systematické smerovanie k európskemu leadershipu. Aliancia chce byť tiež motivátorom pre príchod nových investorov do Česka a Slovenska.