Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

STU získala výskumný grant desaťmiliónov eur

Fakulta informatiky a informačných technológií STU v Bratislave, archívna snímka. Foto: Ing. Marián Tedla, Ing. František Solár

Proces príprav projektu, ktorý trval niekoľko rokov, uzavreli podpisom zmluvy rektor STU Miroslav Fikar a generálny riaditeľ Výskumnej agentúry.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Slovenská technická univerzita (STU) získala desaťmiliónový výskumný grant. Peniaze majú ísť výskumnému ústavu ATRI a vedeckému centru SlovakION, ktoré pôsobia na Materiálovotechnologickej fakulte STU v Trnave, kde sa zameriavajú na špičkový materiálový a interdisciplinárny výskum. TASR o tom informoval hovorca STU Fedor Blaščák.

"Projekt SlovakION je možné považovať za etalón slovenskej vedy, získal vysoké hodnotenie v Bruseli, a preto som veľmi rád, že ho ako Výskumná agentúra môžeme podporiť," povedal generálny riaditeľ Výskumnej agentúry Stanislav Sipko. Vedúci výskumnej skupiny Maximilián Strémy uviedol, že projekt umožní zvýšenie konkurencieschopnosti v európskom výskumnom priestore (ERA) a rozvoj vedecko-výskumného potenciálu v materiálovom inžinierstve, nanotechnológiách či mnohých súvisiacich oblastiach.

Súčasťou projektu, ktorý uspel vďaka programu H2020 Teaming, bude podpora celého spektra výskumných aktivít. Napríklad pod vedením astrofyzika Andreja Dobrotku sa jeho tím zložený z expertov v oblasti informatiky a automatizácie venuje výskumu vysoko energetických procesov v okolí kompaktných objektov. ako sú aj super-masívne čierne diery alebo využíva pozorovania z družíc, ako je napríklad Kepler. "Práve vďaka týmto úspechom je možné vytvoriť podmienky na to, aby talentovaní a pracovití ľudia ostávali na slovenských univerzitách a neodchádzali za lepšími podmienkami do zahraničia," reagoval dekan fakulty Miloš Čambál.

Proces príprav projektu, ktorý trval niekoľko rokov, uzavreli podpisom zmluvy rektor STU Miroslav Fikar a generálny riaditeľ Výskumnej agentúry.

Rektor STU dodal, že: "desaťmiliónov eur je dvojnásobok všetkých prostriedkov, ktoré sa nám doteraz podarilo získať z programu H2020. Na pomery STU a aj programu H2020 ide o naozaj veľký výskumný grant a je to veľký krok v úsilí internacionalizovať slovenský výskum. Som vďačný všetkým, ktorí sa na tomto úspechu podieľali, lebo len špičkový výskum vytvára predpoklady na to, aby mala naša univerzita pred sebou európsku budúcnosť."