Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Študenti nie sú ľahostajní: Viaceré univerzity udeľujú na piatok voľno

Snímka J. Kuciaka a M. Kušnírovej. Foto: TASR Michal Svítok

Zástupcovia študentov vnímajú vraždu dvoch mladých ľudí ako prejav násilia, útok na slobodu slova a médiá.

Bratislava 7. marca (TASR/Teraz.sk) - Niektoré univerzity reagujú na žiadosti zástupcov študentov a udeľujú na piatok študentom voľno, aby mohli zorganizovať viaceré aktvity.

Študenti TU po vražde J. Kuciaka chystajú diskusie pred univerzitou



Zástupcovia študentov Technickej univerzity vo Zvolene, ktorí tvoria študentskú časť Akademického senátu (ŠČAS), sa v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej rozhodli od 7. do 9. marca vždy o 17 hodine organizovať stretnutia pred školou a diskutovať o dôležitých spoločenských a etických otázkach.

"Ako demokraticky zvolení zástupcovia študentov Technickej univerzity vo Zvolene jednohlasne vyjadrujeme pohoršenie nad vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vnímame to ako prejav násilia, útok na slobodu slova a médiá. Priebeh udalostí posledných dní v nás vzbudzuje pohoršenie a strach. Podporujeme rozvoj slovenskej spoločnosti v duchu morálnych a etických zásad. V právnom štáte je vykonanie tohto činu neprípustné a netolerovateľné. Preto trváme na dôkladnom a objektívnom vyšetrení vrážd a vyvodení dôsledkov pre ľudí, ktorí sú za takýto stav spoločnosti zodpovední,"
píše sa vo vyhlásení, ktoré ŠČAS zaslala TASR.

Podľa organizátorov stretnutí je dôležité, aby akademická obec bola súčasťou verejnej diskusie o dôležitých spoločenských a etických otázkach.

Piatkové voľno študentom TnUAD udelia na požiadanie dekani fakúlt



Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne Jozef Habánik neplánuje v súvislosti s avizovanými piatkovými (9.3.) protestmi udeliť študentom rektorské voľno. Rozhodnutie je na dekanoch jednotlivých fakúlt. Vyplýva to zo stanoviska TnUAD, ktoré v stredu poskytli TASR.

"Účasť na verejných zhromaždeniach je slobodným a občianskym rozhodnutím každého študenta našej univerzity. Pokiaľ študenti požiadajú na tento piatok popoludní o voľno, dekani všetkých fakúlt im vyjdú v ústrety," uvádza sa v stanovisku Trenčianskej univerzity.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) požiadala rektorov vysokých škôl o udelenie rektorského voľna na piatok. Dôvodom sú protesty, ktoré sa budú konať na viacerých miestach Slovenska, ale i vo svete.

Rektorské voľno vyhlásila na piatok Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave. Popoludní sa nebude vyučovať ani na Ekonomickej univerzite v Bratislave, k výzve "Za slušné Slovensko" sa pripojí aj Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Po 13.00 h sa nebude učiť ani na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika či na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Popoludní budú mať voľno aj študenti Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.