Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ŠÚ SR opäť preskúšal spočítavanie výsledkov komunálnych volieb

Ilustračné foto. Foto: TASR

Do termínu volieb je podľa hovorkyne ŠÚ SR Jany Morháčovej naplánovaná aj tretia skúška spracovania výsledkov.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Štatistický úrad (ŠÚ) SR zrealizoval už druhú skúšku na spočítanie výsledkov pre voľby do orgánov samospráv 2018. Skúška sa zameriavala na kontrolu prípravy systému vo všetkých ôsmich krajoch a 49 územných obvodoch okresných volebných komisií.

"Tradičné skúšky sú neoceniteľným zdrojom informácií o možných drobných chybách spracovania výsledkov, ktoré sa vzápätí odstránia. Sú dôležitou súčasťou prípravy, aby sme v noci z 10. na 11. novembra, po doručení prvých zápisníc, mohli sprístupňovať dáta o výsledkoch volieb," uviedol riaditeľ Sekcie informačných systémov ŠÚ Jaroslav Ivanco.

Druhá skúška zároveň testovala nastavenie procesov a formálne chyby hlásené systémom, ale aj odstraňovanie chýb počas zápisu údajov a prípadne dodefinovanie členov komisií. Jej súčasťou bola aj kontrola správnosti výsledkov v zápisniciach na všetkých úrovniach volebných komisií, teda okrskovej, miestnej, okresnej a štátnej. Overiť sa mala aj funkčnosť prezentácie priebežných a definitívnych výsledkov.

Do termínu volieb je podľa hovorkyne ŠÚ SR Jany Morháčovej naplánovaná aj tretia skúška spracovania výsledkov. Konať by sa mala krátko pred voľbami s nasadením personálu a techniky v podmienkach reálneho spracovania volebných výsledkov na všetkých úrovniach.

Spracovanie výsledkov volieb sa uskutoční prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému (IVIS), avizovala Morháčová. "IVIS je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a poskytuje elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov. Ponuku na priame spracovanie volebných výsledkov v IVIS-e dostali všetky obce, mestá a mestské časti v SR," vysvetlila.