Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Exšéfa Matice slovenskej Jozefa M. oslobodili spod obžaloby

Na archívnej snímke bývalý šéf Matice slovenskej Jozef M. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa obžaloby mal Jozef M. porušiť svoje povinnosti, keď rozhodol v roku 2007 o prevzatí dlhu Matičného fondu v celkovej výške viac ako 200.000 eur, ktorý mal byť premlčaný.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Bývalého šéfa Matice slovenskej Jozefa M. oslobodil Mestský súd Bratislava I spod obžaloby podanej pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka podala odvolanie.

"Väčšina senátu sa priklonila k obhajobnému prednesu, že skutok nie je trestným činom," priblížil predseda senátu Karol Posluch. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dva ku jeden.

Jozef M. považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé. "Súd zobral do úvahy všetko, čo bolo potrebné zobrať do úvahy," povedal pre TASR. Vzhľadom k oslobodzujúcemu rozsudku sa vzdal práva podať odvolanie.

Podľa obžaloby mal Jozef M. porušiť svoje povinnosti, keď rozhodol v roku 2007 o prevzatí dlhu Matičného fondu v celkovej výške viac ako 200.000 eur, ktorý mal byť premlčaný. Pôvodne mu Okresný súd Bratislava III v roku 2016 vymeral jednoročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky.

Krajský súd v Bratislave však toto rozhodnutie zrušil a prípad vrátil späť prvostupňovému súdu. Vo veci sa dlhšie nekonalo pre zdravotné problémy Jozefa M. Trestné oznámenie na neho vedenie Matice slovenskej podalo v roku 2011.