Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

M. Krajniak sa má ospravedlniť za svoje výroky voči J. Haščákovi

Milan Krajniak, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Rozhodol o tom v piatok Okresný súd Bratislava I. Rozsudok ešte nie je právoplatný, Krajniak sa voči rozsudku odvolá.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Milan Krajniak (Sme rodina) sa má za svoje zverejnené výroky ospravedlniť Jaroslavovi Haščákovi zo spoločnosti Penta. Ospravedlnenie má byť uverejnené v denníku Pravda. Rozhodol o tom v piatok Okresný súd Bratislava I. Rozsudok ešte nie je právoplatný, Krajniak sa voči rozsudku odvolá.

Podľa sudkyne šíril Krajniak svojimi článkami nepodložené nepravdy o tom, že mu hrozí fyzická likvidácia zo strany Haščáka. "Žalovaný si mal tieto tvrdenia overiť, chránil identitu toho, kto mu to povedal. Pred zverejnením si mal zabezpečiť dôveryhodný zdroj, postaviť na ňom svoju obranu," uviedla pri čítaní odôvodnenia rozsudku. Zverejnenie Krajniakových výrokov podľa sudkyne mohlo navodiť dojem v laickej verejnosti, že Haščák naozaj chystá jeho likvidáciu.

Haščák na pojednávanie, na ktorom odzneli záverečné reči a vyhlásenie rozsudku, neprišiel. Poslanec parlamentu prítomný bol a upozornil na medializované zistenia o sledovaní novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Preto si Krajniak myslí, že aj v jeho prípade sa mohol pripravovať fyzický útok na jeho osobu, mal byť sledovaný. "Som presvedčený, že v roku 2014 som situáciu vyhodnotil správne a nekonal by som dnes inak. Keďže prebiehalo sledovanie mojej osoby a zber informácií o mojich životných návykoch, fyzický útok na mňa a moju rodinu reálne hrozil," uviedol. Krajniakov právny zástupca si myslí, že žiadosť o ospravedlnenie sa v médiách má šikanózny charakter.

Krajniak sa voči rozsudku odvolá, svoje kroky považuje za oprávnené. "Myslím si, že sme dostatočne preukázali, že som mohol mať odôvodnené obavy o zdravie a bezpečnosť seba a svojej rodiny. Určite sa odvolám a budem argumentovať tým, že preventívne zverejnenie možného fyzického útoku je najlepšia ochrana na zabezpečenie zdravia seba a svojej rodiny," doplnil.

Haščák dal v tomto prípade žalobu na ochranu občianskej cti. Krajniak mal podľa jeho právneho zástupcu na svojej webovej stránke Posledný križiak zasahovať do jeho práv na ochranu osobnosti zverejnenými výrokmi.