Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Mašin môže naďalej pôsobiť ako vyšetrovateľ NAKA, rozhodol súd

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Štefan Mašin môže naďalej pôsobiť ako vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. Vyplýva to z neodkladného opatrenia, ktoré vydal Mestský súd Bratislava IV. Na sociálnej sieti ho zverejnil jeho advokát Peter Kubina.

"Dnes Mestský súd Bratislava IV vyhovel podstatnej časti nášho návrhu na vydanie neodkladného opatrenia a rozhodol, že do práce sa po krátkej pauze vracia aj vyšetrovateľ Štefan Mašin," priblížil Kubina. Proti uzneseniu súdu možno podať do 15 dní odvolanie.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Aj Úrad na ochranu oznamovateľov skonštatoval, že ministerstvo vnútra sa naň malo obrátiť v súvislosti s postavením vyšetrovateľov mimo služby. Šéf rezortu označil svoj postup za zákonný.