Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zvýšenie platov v justícii nemá byť len jednorazové, tvrdí OĽaNO

Ilustračné foto. Foto: TASR

Hnutie tiež pripomína, že okrem navýšenia platov treba riešiť aj zlepšenie ich pracovných podmienok.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Hnutie OĽaNO podporuje ostrú štrajkovú pohotovosť zamestnancov justície až do času, kým nebudú ich platové požiadavky skutočne splnené. Pripomína tiež, že okrem navýšenia platov treba riešiť aj zlepšenie ich pracovných podmienok.

"Zostáva len veriť, že navýšenie platov zamestnancov justície nebude len jednorazovým opatrením alebo formou vianočného darčeka zamestnancom justície. Toto opatrenie by malo byť prvým krokom k postupnému navyšovaniu platov týchto zamestnancov na zodpovedajúcu úroveň, a to aj s prihliadnutím na životnú úroveň v mieste sídla príslušného súdu," uviedol za hnutie poslanecký asistent a právnik Milan Vetrák.

Výška odmeňovania týchto zamestnancov je podľa neho jedným z vážnych problémov riadneho fungovania súdnictva na Slovensku osobitne z pohľadu kvality justičného personálu a jeho motivácie zvyšovať si kvalifikáciu.

Podľa Vetráka je potrebné spolu s navýšením platov riešiť aj zlepšenie pracovných podmienok zamestnancov justície. "Zmenu systému možno dosiahnuť len prijatím kvalitného zákona o justičnej štátnej službe. Tento by mal zadefinovať nielen možnosť profesionálneho rastu a využitia vzdelania zamestnancov justície, ale aj očakávania verejnosti týkajúce sa poskytovania služieb a kvalitného rozhodovania týchto zamestnancov na zodpovedajúcej úrovni, čo v konečnom dôsledku prispeje k dôveryhodnosti slovenského súdnictva," uzavrel Vetrák.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa tento týždeň dohodol s Odborovým zväzom Justície v SR na navýšení platov justičných zamestnancov o 24 percent. Odborári preto ustúpili od vyhlásenia ostrého štrajku, avšak stále zostávajú v štrajkovej pohotovosti.