Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Na snímke v popredí minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a ďalší ministri a ministerky počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 16. mája 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kroky strelca mali byť akcelerované po prezidentských voľbách, s výsledkami ktorých nesúhlasil.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. mája (TASR) -Obvinili strelca, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD). Po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostnej rady SR a vlády to oznámil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).



"Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt," priblížil minister. Polícia obvinila útočníka z pokusu o úkladnú vraždu.

Dôvodom útoku mal byť nesúhlas s krokmi súčasnej vlády, napríklad v podobe zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenia vojenskej pomoci Ukrajine, zásahu do verejnoprávnej televízie či odvolania predsedu Súdnej rady SR.

"Môžem potvrdiť, že podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ani pravicovej, ani ľavicovej," podotkol minister s tým, že ide o tzv. osamelého vlka.



"Ide o podozrivého, ktorý sa zúčastnil na viacerých protivládnych protestoch, ktoré boli organizované od minulého roka," povedal s tým, že obvinený bol súčasťou protestu aj na predchádzajúcom výjazdovom rokovaní vlády v trnavskom regióne.

Kroky strelca mali byť akcelerované po prezidentských voľbách, s výsledkami ktorých nesúhlasil. "Na ďalšie informácie je uvalené embargo dozorujúcou Generálnou prokuratúrou SR," dodal Šutaj Eštok.

Polícia podľa ministra preveruje 32 podozrivých, ktorí na sociálnych sieťach schvaľovali stredajší útok. "Vo všetkých prípadoch bude konať Národná kriminálna agentúra, všetci títo ľudia budú zaistení, predvolaní a budú postavení na konfrontáciu so spravodlivosťou a zákonom," zdôraznil.