Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

TASR pokračuje v projekte European Newsroom,rozrastie sa na 24 agentúr

Na snímke nápis TASR na aute pred budovou, v ktorej sídli Tlačová agentúra Slovenskej republiky na Dúbravskej ceste v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom projektu je pracovať na cezhraničných správach a poskytovať obsah národných tlačových agentúr širšiemu európskemu publiku.

Bratislava/Brusel 15. februára (TASR) – Konzorcium európskych tlačových agentúr, ktorého súčasťou je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), získalo od Európskej komisie finančnú podporu pre svoj projekt European Newsroom (ENR/Európske pracovisko pre novinárov) na ďalšie dva roky. Do projektu, ktorý koordinuje nemecká agentúra DPA, vstúpila TASR na jeseň 2022. Od tohtoročného februára sa v novom kole do projektu zapojí dovedna 24 agentúr so spravodajstvom v 22 jazykoch.

Cieľom projektu je pracovať na cezhraničných správach a poskytovať obsah národných tlačových agentúr širšiemu európskemu publiku.

"Projekt ENR je unikátnym pracovným spojením významných európskych tlačových agentúr v dobe sociálnych sietí a neoverených informácií vo verejnom priestore. Významné tlačové agentúry zdvihli svoj hlas, aby spoločne informovali o dianí v Európskej únii. Moderná Európa potrebuje informácie z tradičných a rokmi overených zdrojov," vysvetlil pôsobenie ENR generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Na snímke generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala.
Foto: TASR Michal Svítok


"Európska únia je jednotou v rôznorodosti. Potrebuje však spoločný mediálny jazyk – jazyk, postavený na faktoch a jasných zdrojoch," zdôraznil Puchala.

Ako pokračoval, prístup k spravodajstvu francúzskej agentúry AFP, nemeckej DPA, ale aj ďalších európskych agentúr posilňuje kvalitu informácií servisu TASR pre jej odberateľov i občanov. Poukázal pritom na tohtoročné 20. výročie vstupu SR do EÚ a tiež voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa na Slovensku uskutočnia 8. júna.

V rámci projektu využíva pracovisko ENR v Bruseli stály spravodajca TASR. Urobil tam rozhovory s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou, eurokomisárkou Věrou Jourovou, eurokomisárom Janezom Lenarčičom a ďalšími.

Do projektu sa zapojili agentúry AFP, AGERPRES, AMNA, ANSA, ANP, APA, ATA, Belga, BTA, ČTK, DPA, EFE, Europa Press, FENA, HINA, Lusa, MIA, PAP, Ritzau, STA, Tanjug, TASR, TT a ako osobitný partner Ukrinform.