Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

TASR predĺžila spoluprácu s bulharskou BTA

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) a Bulharská tlačová agentúra (BTA) v pondelok 27. novembra 2023 predĺžili platnosť dohody o spolupráci pri výmene spravodajstva. Dohodu v sídle TASR podpísali generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala (vľavo) a šéf BTA Kiril Valčev (vpravo). Agentúry si budú podľa dohody naďalej vymieňať servis v anglickom jazyku, ktorý budú môcť tak ako doteraz využívať vo svojom spravodajstve. Bratislava, 27. novembra 2023. Foto: TASR Michal Svítok

Agentúry si budú podľa dohody naďalej vymieňať servis v anglickom jazyku, ktorý budú môcť tak ako doteraz využívať vo svojom spravodajstve.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) a Bulharská tlačová agentúra (BTA) v pondelok predĺžili platnosť dohody o spolupráci pri výmene spravodajstva. Dohodu v sídle TASR podpísali generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala a šéf BTA Kiril Valčev.

Agentúry si budú podľa dohody naďalej vymieňať servis v anglickom jazyku, ktorý budú môcť tak ako doteraz využívať vo svojom spravodajstve.

"Bulharsko je pre našich občanov významnou turistickou destináciou. Sledujeme dianie na Balkáne, ambície Bulharska stať sa súčasťou schengenu či eurozóny, ale i aktivity bulharskej menšiny na Slovensku," povedal po podpise zmluvy generálny riaditeľ TASR.

BTA pri tejto príležitosti pripomenula, že na Slovensku oficiálne žije približne 2000 Bulharov, avšak neoficiálne ich môže byť aj dvakrát toľko. Mnohí Slováci zas počas letných dovoleniek navštevujú Bulharsko, v prvom polroku 2023 ich tam vycestovalo viac než 19.000, čo predstavovalo medziročne 83-percentný nárast. Slovenské investície v Bulharsku k júnu tohto roku presiahli podľa bulharskej centrálnej banky 50 miliónov eur.

TASR má bilaterálne zmluvy s viac než 20 zahraničnými agentúrami vrátane americkej AP, francúzskej AFP, nemeckej DPA, ale i rakúskej APA, chorvátskej HINA, poľskej PAP či ukrajinskej Ukrinform.